Varg dödade alpackor

Uppdaterad
Publicerad

På en gård i Smedstad, utanför Kil, har varg dödat fem alpackor i en hage.

Angreppet ska ha skett inatt någon gång mellan klockan tolv och två, tror ägaren Sven Persson. Det var imorse när familjen kom ut som de fick de se att det låg döda alpackor i hagen.

– Jag vill att Länsstyrelsen ska komma hit och titta hur vi har drabbats. Jag vill att de ska se det här och att vi ska få ersättning för de döda djuren, säger Sven Persson.

Varg i Värmland

Under dagen kom också Länsstyrelsen och inspekterade förödelsen. Det är oklart om det är en eller flera vargar som har gått till angrepp i hagen.

Förutom de fem djur som har dödats har ett djur skadats av angreppet och en distriksveterinär är på plats för att, tillsammans med ägaren, ta hand om den skadade alpackan.

Sven Persson, som är ägare till gården, levererar alpacka-ull bland annat till modeindustrin. Ärendet är nu överlämnat till Länsstyrelsen. Och i förmiddags upprättades en polisanmälan.

Sven Person är kritisk mot Länsstyrelsen som han tycker gjort för lite båda vad gäller att ge stöd och hjälp till stängsel och när det gäller var vargar tillåts vara.

– Det har hänt mycket de senaste fem åren och nu är det möjligt att få hjälp med till exempel stängsel, säger Maria Falkevik rovdjursansvarig på Länsstyrelsen. Men vi kan inte styra över var vargar väljer att etablera sig, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet