Vargbeslut överklagat och anmält

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har JO-anmält förvaltningsrättens beslut att stoppa vargjakten och länsstyrelsen i Värmland överklagar nu beslutet.

Enligt länsstyrelsens i Värmland så har förvaltningsrätten i Karlstad ingen laglig grund att stoppa vargjakten eftersom Naturvårdsverkets beslut inte går att överklaga. Att det skulle strida mot EU-rätten håller inte länsstyrelsen med om och hänvisar i ett pressmeddelande till Århuskonventionen, konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

Länsstryrelsen anser också att det inte finns någon grund att stoppa vargjakten eftersom alla förutsätnningar för jakten är väl uppfyllda.

Varg i Värmland

JO-anmälningar

Även flera privatpersoner motsätter sig förvaltningsrättens beslut. Fem olika personer, från hela Sverige, JO-anmäler förvaltningsrätten och anser att  beslutet är fattat på felaktiga grunder.

Några av anmälarnas åsikter i frågan.

”Att små organisationer överklagar överklaganderätten skall inte påverka redan fattade beslut i ett annat ärende.”

”Om ett myndighetsbeslut som enligt lag inte går att överklaga men trots detta tas upp i förvaltningsrätten, hur ska man då veta vad som gäller?”

”Jag anser att det är fel av Förvaltningsrätten att inte följa Svensk lagstiftning och ett beslut fattat av vår folkvalda regering”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet