Vargdödade hundar hedras

Uppdaterad
Publicerad

I kväll hålls en ljusmanifestation i Karlstad för att hedra de hundar som dödats av varg. Bakom manifestationen står jägaren och hundägaren Sofie Rockmyr från Högboda.

Från början startade manifestationen i Finland. När Sofie Rockmyr läste om den beslöt hon sig för att ta idéen ett steg längre, från nätet till att fysiskt träffa andra som vill tända ljus och hedra vargdödade hundar.

– Det är viktigt dels för att stötta de som blivit drabbade och dels för att för att belysa problemet, att det händer. Det är en väldigt tragisk händelse för de familjer som råkar ut för det, säger Sofie Rockmyr.

270 kommer

Sofie Rockmyr startade en facebookgrupp och 270 personer har nu anmält att de ska komma på kvällens manifestation på Stora torget i Karlstad. Till det kan man också lägga en antal hundar. Enligt länsstyrelsen har ett nittiotal hundar dödats eller skadats av varg i länet de senaste tio åren. Om det är en hög eller låg siffra bryr sig inte Sofie om.

– En hund är en för mycket. Det är en fruktansvärd tragisk händelse som ingen borde drabbas av. Att börja prata siffror... man kan inte säga till någon att din hund var bara nummer fyra i år av vargdödade hundar. Det hjälper inte den hundägaren, säger Sofie.

Ingen motdemonstration

Även organisationen Wolf Army Scandinavia manifesterar idag. På nätet hedrar man de vargar som dödats, bland annat vargtiken Kynna som sköts år 2011. Men Wolf Army kommer inte svara upp med en motdemonstration på torget i kväll, som det ryktats om.

– Det finns ingen anledning till att vi ska skapa några problem eller något trubbel över huvud taget. Till minne av Kynna är till minna av Kynna och vi ska hedra henne, säger Marie-Louise Bydén Bergstedt, Wolf Army Scandinavia.

Sofie Rockmyr har vuxit upp med jakthundar och de vita älghundarna i huset har en speciell plats i hennes hjärta.

– De är allt. Jag har sagt till pappa att han får inga barnbarn. Jag har hundarna, det räcker, säger Sofie Rockmyr.

Kan du tänka dig in i situationen hur det skulle kännas om din hund blev angripen av varg?

– Det får inte hända helt enkelt, det får inte, säger Sofie Rockmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.