Vargjakt i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli licensjakt på varg i vinter, trots att EU-kommissionen uttryckt sitt missnöje med planerna, enligt flera medier.

Enligt uppgift avser Naturvårdsverket att ge klartecken för att skjuta 18 vargar i nio revir i landet och riktas in på de mest inavlade vargarna.

Beslutet är i högsta grad kontroversiellt. Många forskare är kritiska och miljöorganisationerna säger nej till den här typen av jakt.

Varg i Värmland

– Lena Ek väljer konflikt istället för samverkan om den svenska vargpolitiken. Nu får vi troligen se Sverige dras inför EU:s domstol istället för att alla inblandade försöker enas om en kompromiss. Jag skäms alltmer över Sveriges skadeskjutna politik på miljöområdet, där vargjakten är droppen som får bägaren att rinna över, kommenterar Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

Uppgifterna om licensjakt på varg stämmer, erfar även TT.

Världsnaturfonden (WWF) är djupt kritisk till planerna. Extra allvarligt, enligt Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF, är att planerna förutsätter att man skjuter nio föräldradjur från nio olika flockar.

– Det skulle i så fall innebära att man skjuter bort en tredjedel av den reproduktiva delen av vargstammen. Man förstör medvetet förökningen, säger han.

– Fast jag förstår inte hur det hela ska gå till i praktiken. Hur ska man kunna skilja ungdjur och föräldradjur åt under jakten? Jag tycker det verkar som om Naturvårdsverket är helt ute och cyklar, vilket är extra konstigt eftersom de verkade klart tveksamma till jakt alldeles nyligen, sedan EU sagt nej till jakt.

Arnbom misstänker att regeringen är orsaken till omsvängningen.

– Jag har noterat att både Eskil Erlandsson och Lena Ek har påtalat att de vill ha jakt. Och Ek har två gånger tidigare i höstas kört över verket i vargfrågan. Det här är på gränsen till ministerstyre, säger han.

Han är inte säker på hur WWF kommer att agera ifall det blir licensjakt, men tror inte att EU-kommissionen kommer att sitta med armarna i kors.

– Jag tror att kommissionen drar Sverige inför domstol. Jag förstår inte hur regeringen kan underskatta EU på det här sättet.

Naturvårsverket dementerar idag uppgifterna. Enligt pressavdelningen på Naturvårdsverkets kommer det troligen ett beslut under morgondagen. Men verkets handläggare Helene Lindahl säger till Värmlandsnytt att hon inte känner till de uppgifterna.

– Vad de ryktena kommer ifrån kan jag inte svara på, jag kan bara säga att vi inte har tagit ställning till huruvida det ska bli jakt eller inte, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet