Världsartister på Karlstadbesök

Uppdaterad
Publicerad

Med mer än 35 miljoner klick på youtube har de fått många människor som kanske trott att de inte gillar klassisk musik att ändra sig. För världsartisterna Igudesman & Joo kombinerar den klassiska musiken med en stor portion komik. På torsdag är det dags för deras enda konsert i Sverige på den här turnén. Och det i Karlstad.

Dessa drivna musiker bjuder på välkända klassiska stycken som du aldrig hört dem förut. Igudesman & Joo är två numera världsberömda musiker som musicerar så att det både lockar till skratt och lust till klassisk musik.

Behöver inte vara så allvarligt

– Många tror att klassisk musik måste vara allvarlig och tung, men vi vill visa att man kan göra det på ett annat sätt, säger Hyung-ki Joo, den ene av musikerna i duon.

Konserten i Karlstad görs tillsammans med Värmland Operas orkester. För den show de tidigare gjorde ensamma – ”A little nightmare music” har nu byggts ut med orkester till ”BIG nightmare music”.

– Ni kommer att få se orkestern här göra saker ni aldrig trodde de skulle göra, säger Hyung-ki Joo efter att de repeterat några steg i en Riverdance-liknande låt tillsammans.

– Det är mycket svårare än man kan tro att dansa samtidigt som man spelar, men det är väldigt roligt, tycker Anne Grumer, violinist i Värmland Operas orkester.

Åker vidare

Efter Karlstad fortsätter turnén till Riga i Lettland, Innsbruck i Österrike, Istanbul i Turkiet och Florens i Italien. Med sina mer än 35 miljoner klick på youtube har de lagt världen för sina fötter.

– Vi har nog varit mer kända på nätet än i verkliga livet, konstaterar Alexsey Igudesman och skojar om att de betalat folk för att klicka på deras videor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.