Foto: TT Nyhetsbyrån.

Värmland bäst på eko-kor

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 40 procent av alla kor i Värmland är omställda till ekologiska kor, det är störst andel i Sverige. Det visar Jordbruksverkets statistik.

Nästan vart femte nötkreatur i Sverige var ekologiskt 2013, enligt Jordbruksverket. Men andelen varierar över landet. Störst andel eko-kor finns i Värmland, där 38 procent av djuren är omställda. Motsvarande siffra för Skåne, Blekinge och Halland under tio procent.

Niels Andresen, rådgivare inom ekologisk produktion på Jordbruksverket, förklarar de stora skillnaderna mellan länen med att det är lättare för skogslän med traditionellt sett större andel djurhållning att ställa om till ekologisk produktion, jämfört med de sydsvenska områden där spannmålsproduktionen är större.

Skogslänen står dock för en liten andel av den totala djurproduktionen. Västra Götaland är däremot ett exempel på ett län med både stor djurproduktion och en hög andel ekologisk produktion, över 25 procent av nötkreaturen var exempelvis ekologiska 2013.

– Det beror på en kombination av bra rådgivning och att det skapas kluster. Ser man att det fungerar med ekologisk produktion för grannen så är möjligheterna större att man ställer om själv, säger Niels Andresen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.