Fängelse för huvudman

Uppdaterad
Publicerad

Ett år och nio månader års fängelse, det blev domen för Glenn Renhult, Värmlands Finans förre vd. Han döms bland annat för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

Tingsrätten fann sju av de åtta åtalade i målet skyldiga till brott. Åtalet mot den före detta presidenten för Hells Angels, en 50-årig man, ogillas.

Enligt Tingsrätten har målet under handläggningen begränsats avsevärt och flera åtalspunkter lades ned.

Värmlands Finans

Enligt ett pressmeddelnade från Tingsrätten döms Värmlands Finans förre vd Glenn Renhult för grovt bedrägeri i fyra fall och för bokföringsbrott, grovt bokföringsbrott och för grovt försvårande av skattekontroll. De grova bedrägerierna består i genomförandet av falska leasingaffärer för att därmed öka likviditeten i bolaget. Bedrägerierna omfattar mellan 200 000 och 300 000 kronor.

Renhult döms även för bokföringsbrott vid ett köp av en bostadsrätt i Stockholm och för en fastighet i Härtsöga. Han döms även till näringsförbud i fem år. Han ska dessutom betala skadestånd med sammanlagt 1 060 000 kr till de bedragna leasgivarna.

Renhults 27-årige broder döms för olaga tvång och för bokföringsbrott. Han döms till tre månaders fängelse, vilket anses helt verkställt genom den tid han suttit häktad.

En 30-årig restaurangidkare döms till villkorlig dom och samhällstjänst för skattebrott och försvårande av skattekontroll.

En 63-årig företagare döms till fängelse i en månad för skattebrott och försvårande av skattekontroll. Mannen är sedan tidigare dömd till fängelse i ett år och tre månader, en dom som är överklagad och för närvarande ligger i Högsta domstolen och avvaktar prövning.

Enligt Tingsrättens pressmeddelande ogillades åtalet mot den 50-årige före detta presidenten för Hells Angels. Åtalet gällde brott mot ett honom tidigare ådömt näringsförbud för verksamhet i ett bolag och en fastighet i Härtsöga. Åtalet avsåg även brott mot aktiebolagslagen.

Övriga åtalade döms för huvudsakligen bokföringsbrott till villkorlig dom.

Glenn Renhults försvarsadvokat Conny Cedermark säger till Värmlandsnytt att de kommer att överklaga domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands Finans

Mer i ämnet