Foto: TT

Värmländsk forskning om pojkars fertilitet

Publicerad

Exponering för ftalater under graviditeten kan påverka pojkars fertilitet, det visar en studie som 200 värmländska pojkar deltagit i.

Studien visade att det finns ett samband mellan ett förkortat avstånd mellan anus och könsorganet på pojken och mammans exponering för ftalater tidigt i graviditeten. Det förkortade avståndet mellan anus och könsorganet på pojken kan innebära att fertiliteten påverkas. Mätningarna gjorde på ungefär 200 värmländska pojkar i 1,5-årsåldern och jämfördes med halterna av ftalater i urinprov som mamman lämnat i nionde till elfte veckan i graviditeten.

Studien är publicerad i tidskriften Enviromental Health Perspectives och delstudien är ett samarbete mellan landstinget i Värmland, Karlstad Universitet, Lunds Universitet och Århus Tekniska Universitet.

Ftalater

Ftalater är mjukgörare i plast och finns i mängder av föremål vi kommer i kontakt med dagligen, bland annat kosmetika, plastmatlådor, golv, sköljmedel, tapeter, PVC-tryck på tröjor, suddgummin och mjuka leksaker.

Det är den totala exponeringen som kan vara farlig. Ftalaterna kan läcka ur plast och man kan få i sig dem via direktkontakt med plaster som innehåller ftalater och indirekt via mat.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.