Studie om tarmcancer kan rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Varje år avlider ett 80-tal värmlänningar i tarmcancer. Målet i en ny omfattande studie är att man snabbare ska kunna hitta och förebygga den formen av cancer.

200 000 personer ingår i den nationella studien där landstinget i Värmland tillsammans med Skåne är först ut. Mellan nio- och tiotusen 60-åringar kommer slumpmässigt att väljas ut att delta. Några får genomgå en tarmundersökning, några får lämna avföringsprov och resten fungerar som en kontrollgrupp.

– Det finns flera syften. Det ena är att hitta vilken metod som är bäst för screening när det gäller cancer i ändtarmen och grovtarmen. Det andra är att vi önskar se hur stor nytta det är att hitta förstadier till tarmcancer som kan behandlas tidigt, säger Tomas Hallgren, docent och ordförande i cancerrådet i landstinget i Värmland.

Tarmscreening kan bli rutin

Ungefär 200 värmlänningar drabbas årligen av tarmcancer som är den tredje vanligaste cancerformen efter bröst- och prostatacancer. Idag botas cirka 60% av patienterna, men ett 80-tal patienter dör varje år i Värmland.

Precis som mammografi kan tarmscreening bli en fast rutin för att upptäcka tumörer och förstadier till tumörer, vilket enligt Tomas Hallgren skulle kunna hjälpa ett väsentligt antal patienter.

Går för länge innan de söker läkare

I Stockholm har man redan infört tarmscreening och den här studien är enligt Tomas Hallgren ett sätt att införa metoden i resten av landet.

– Vi tycker att det är alltför många som går och drar på sina symptom för länge innan de söker läkare. Och de viktigaste symptomen är blod i avföringen, ändrade avföringsvanor som nytillkommen förstoppning, svåra trängningar till avföring och ibland buksmärta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.