Foto: SVT

Värmländsk mat i tv – en turistmagnet

Uppdaterad
Publicerad

Tv-kocken Tareq Taylor har varit i Värmland för att spela in ett avsnitt av sin tv-serie Nordic Cookery, som visas för cirka 100 miljoner tittare världen över.

Tv-kocken Tareq kan ses i SVT:s Trädgårdsmåndag med Pernilla Månsson Colt. Nu reser han runt i norden för tredje säsongen av Tareq Taylor's Nordic Cookery. Det är en serie, som bland annat sänds i brittiska BBC och uppskattas ha en publik på hundra miljoner tittare runt om i världen.

Tareq Taylor lagar mat på värmländska råvaror. Han gillar det närodlade och ekologiska.

– Värmland är fantastiskt med sina fem klimatzoner. Det är som ett Sverige i miniatyr, det finns mycket att plocka och hämta här, säger Tareq Taylor.

Knäckebröd, vilt och gös

I Värmlandsupplagan av matprogrammet lagar Tareq Laxrilette på knäckebröd på Krokstad Herrgård, vilt på Branäs topp och gös på Bojorten i Kristinehamns hamn. Fast hans värmländska favoriträtt kommer inte med i programmet.

– Jag har just fått smaka på nävgröt. Det påminner mig om skånsk ”äggakaga”. Jag är svag för rökt fläsk, lingonsylt och någonting till, som äggakaga eller nävgröt. Fast nävgröten verkar vilja mer. Magen känns som en ballong, säger Tareq Taylor.

Mums för turistbranschen

Ett matprogram från Värmland sett av miljoner över hela världen är en munsbit för turistbranschen:

– Vi har ju sett att PR och sådana här program har större trovärdighet än ren annonsering, så visst betyder det mycket för turismen att ett TV-program för världsspridning spelas in här, säger Maria Nordmark, projektledare på Visit Värmland.

Programserien Tareq Taylor's Nordic Cookery visas i Kanal 12 med början senare i september. Värmlandsavsnittet kommer troligen först fram på vårkanten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.