Morgonsändningen som blev en klickmagnet

Uppdaterad
Publicerad

En av Värmlandsnytts morgonsändningar från i måndags morse har fått extra stor spridning på sociala medier. Anledningen är att programledaren var en kvinna – med en röst som tillhörde en man.

– Tekniska problem kan få väldigt udda konsekvenser, säger Tomas Skoglund, redaktionschef på Värmlandsnytt och mannen bakom rösten.

Bakom det hela ligger en förändring, där morgonsändningarna som går ut över Värmland spelas in i Göteborg.

– SVT har valt att centralisera själva utsändandet av våra korta morgonsändningar för att spara resurser att använda till mer reportrar på fältet och fler redaktioner, säger Tomas Skoglund.

Premiärsändningen

I måndags var det premiär för det nya sättet att sända ut. För att vara på den säkra sidan om det skulle bli något problem med utsändningen från Göteborg satt Tomas Skoglund redo i studion och körde sändningen parallellt.

– Om det inte skulle funka med sändningen från Göteborg skulle vi snabbt kunna slå över till att sända på det gamla vanliga sättet.

Men allt verkade fungera som det skulle. I TV-n i kontrollrummet kom både bild och ljud från programledaren Maria Dahlin i Göteborg. Det var först ett antal timmar senare, när en tittare från Säffle ringde, som det uppdagades att det inte fungerat lika bra överallt.

– Han frågade förbryllat hur det kunde komma sig att det var en kvinna i bild men en manlig röst, och vi var först lika förbryllade vi, säger Tomas Skoglund.

Fel röst till rätt bild

Efter en felsökning visade det sig att en inställning hade missats, med följden att kunder med vissa leverantörer fick ljudet från studion i Karlstad istället för det ljud de skulle ha haft. Innan morgonens tre sista sändningar var felet åtgärdat och därefter har allt fungerat i princip felfritt.

– Man är alltid på helspänn när det genomförs stora tekniska förändringar, det är så mycket som kan gå fel. Det här felet kunde vi inte drömma om. Det blev i alla fall ett roligt klipp som vi gärna bjuder på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.