Vem? Hur? Varför?

Uppdaterad
Publicerad

I över ett år har en gåta gäckat invånarna i Långserudstrakten. Ett drygt tre meter högt träkors har placerats men ingen i området vet hur korset kommit dit eller vem som gjort det.

Det är en gråmulen dag när vi möter Gerhard Johansson vid Stortjärn, strax väster om Långserud. Han tar oss med längs en traktorväg som slingrar sig parallellt med E18 upp till en höjd. Blad grässtrån och granris skymtar vi strax träkorset som i över ett år förbryllat invånarna i trakten.

– Ja, nu är vi vid den här platsen där det kommit upp ett fint snickeriarbete, säger Gerhard Johansson.

Det var när några invånare nattpatrullerade som upptäckten gjordes.

– Vi såg att vägen upp till platsen var använd så nästa dag åkte några stycken upp och fann detta men sedan vet vi inget mer, säger han.

Tecken på återkommande besök

Träkorset står i ett betongfundament. Efterhand har förbättringar gjorts på fundamentet och när vi besöker platsen finns där tecken på att någon eller några varit där med värmeljus. På en björkstam strax nedanför bergstoppen där korset står sitter en liten ram, ett mindre kors har vuxit fast i stammen och här hänger ett radband. I sökandet efter förklaringar kan det finns en ledtråd här berättar Lisa Johansson som är dotter till Gerhard:

– Vi öppnade den lilla bilden och fick fram lite text på pappret inuti och den verkar vara på ryska och de kan ju kanske var en lite ledtråd till vem som hängt upp det, säger Lisa.

Mytomspunnen plats

Det är Svenska Kyrkan som äger marken där korset står men ingen på Säffle pastorat vet heller hur det hamnat där.

Platsen i sig är, enligt ortsborna, inte känd för några speciella händelser i nutid men området däromkring är mytomspunnet och förekommer i gamla sägner om rövare:

– Gamla vägen till Norge passerar inte så långt härifrån och där finns ett offerkast där en knalle blev mördad på 1400-talet, och efter några hundra meter ligger Brudeberget där det på medeltiden försvann en brud. Det var ett brudföljde som var på väg till kyrkan och bruden skule uträtta sina behov och lämnade hästskjutsen och sedan var det aldrig någon som såg till henne något mer, berättar Göran Kjellberg från Långserud.

Han vet inte heller hur korset kommit till Brudeberget, eller vem som ställt det där, men han har en teori:

– På höstarna har vi ju många gäster här från Baltikum som ägnar sig åt bär- och svampplockning och de har ju också en religion och kanske behov av en kultplats, det är vad jag gissar, säger Göran.

Inga svar trots att tiden gått

Och frågan är om invånarna kommer få några svar på sina frågor. Över ett år har gått sen korset upptäcktes, lokalpressen har uppmärksammat det, men fortfarande har ingen gett sig tillkänna.

– Det är ju inte vem som helst som går in i skogen och sätter upp ett kors, så man undrar ju vem det är, vad det är och varför de har gjort det, undrar Lisa.

– Är det någon som har en bra förklaring så blir jag belåten, säger Gerhard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.