”Vi tar fullt ansvar för flyktingarna i två år”

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) svarar på Filipstads kommunalråds kritik om att staten bör ta ett större ekonomiskt ansvar för flyktingar.

Ullenhag menar att regeringen redan vidtagit åtgärder som ska göra det mer lönsamt för kommuner att ta emot flyktingar.

– I samarbete med Sveriges kommuner har vi sett över ersättningssystemen. De som tar emot fler flyktingar, får mer ersättning, säger Erik Ullenhag (FP)

Från och med årskiftet infördes ett extra prestationsbarserat stöd från staten till de 145 kommuner som tog emot flest flyktingar, däribland Filipstad.

Men Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) gick i veckan ut och sa att han tycker att regeringen misslyckats med flyktingpolitiken. Han menar att det etableringsstöd som staten under två år betalar ut till flyktingar som fått uppehållstillstånd inte räcker för att få ut dem i sysselsättning. Istället tycker Gruvberger (S) att staten borde ta över försörjningsstödet för de flyktingar som fått etableringsstöd, men ändå blir beroende av socialbidrag.

Men att staten skulle skjuta över ansvaret för försörjningen av många flyktingar håller Ullenhag (FP) inte med om.

– Nej, vi tar fullt ut ansvar för flyktingarna under två år. Sedan ska vi komma ihåg att många av flyktingarna kommer ut i arbete eller studerar vidare. Det är en vinst både för kommunerna och för staten, men framför allt för den som kommer till Sverige, säger Erik Ullenhag (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.