Spår av vikingar på Romstad

Uppdaterad
Publicerad

Romstad gård i Karlstad grävdes ut förra sommaren i samband med att ett nytt bostadsområde skulle byggas på Kartberget. Redan då häpnade arkeologerna över mängden fynd som gjordes.

– Bland annat har vi hittat ett medeltida silvermynt, en så kallad brakteat, och väldigt mycket personliga föremål som sländtrissor, någon sked och en kam, sade arkeologen Hans Olsson under pågående utgrävning.

Analyser visar på vikingar

I dag, tio månader senare, har en stor del av fynden analyserats. Den gård man tidigare trodde var medeltida, som äldst, visar sig vara vikingatida.

– Det här är en plats som varit i bruk under 700 år, minst. Bara det tyder på att det är en gård med goda förutsättningar och bra ekonomi. Det kan vi också se på en del av fynden. De kommer långväga ifrån, säger Hans Olsson.

Keramik från Rhenområdet, silvermynt från Söderköping och fiskben från långa vittnar om att de som bebodde Romstad gård hade goda kontakter med en vidare omvärld redan under medeltiden.

Kan ha varit överklass

– Det tyder på att det finns skiktningar i samhället. Samhället består inte bara av bönder utan det finns något slags överklass eller adelsmiljö. De kände vi i och för sig till från historiska dokument men det är sällan man kommer åt att undersöka lämningarna efter dem, konstaterar arkeologen Hans Olsson.

Romstad gård har fortfarande mer att berätta. Den stora mängd metallföremål som hittades under utgrävningarna har skickats på konservering och kommer att analyseras närmare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.