Vittne kan ha sett solcellstjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

En äldre lastbil med ett fladdrande kapell. Det är den sista iakttagelsen i samband med stölden vid solcellsparken i Arvika och som polisen nu jobbar utifrån.

Det har nu gått en månad sedan 137 solpaneler stals vid den nya solcellsparken i Arvika. Fortfarande finns inga misstänkta för gärningen, men polisen har en teori att jobba utifrån. Stölden upptäcktes måndagen den 27:e oktober. Men polisen har fått vittnesuppgifter som pekar på att brottet förmodligen begicks innan helgen, på fredagen.

– Vi började en utredning och pratade med folk och fick in ett underrättelseuppslag. Det visade sig att på fredagen den 24:e hade en kvinna på kvällen åkt från Gunnarskog till Arvika och då observerade hon att det var folk inne i parkområdet och tyckte det var konstigt, säger förundersökningsledare Göran Brofeldt till Värmlandsnytt.

Efter att kvinnan gjort sina ärenden passerade hon parken igen och när hon passerade ett ödehus norr om parken kom det ut en lastbil utan ljus och hon höll på att krocka med den. 

– Kvinnan observerade att det var en äldre lastbil med ett fladdrande kapell, hon följde efter den och när kvinnan sedan svängde av mot Gunnarskog åkte lastbilen vidare mot Charlottenbergshållet.

Spåren gick upp i rök

Det är den sista iakttagelsen av tjuvarna. På ödetomten där lastbilen förmodligen stått parkerad när den lastades med 2,6 ton solpaneler har polisen inte kunnat hittat nåt efter det var en planerad brandövning där dagen efter.

– Nej tyvärr har vi inte hittat några spår. Anmälan kom in nästan fyra dagar efter att det hade hänt och på lördagen eldade brandkåren upp det här ödehuset vid sin brandövning så allting gick upp i rök kan man säga, säger Brofeldt.

Höjd säkerhet

Solcellsparken har kostat cirka 14 miljoner kronor att bygga och ägs av det kommunala energibolaget Arvika Kraft AB. Parken består av 4080 solcellsmoduler. Den är stor som sex fotbollsplaner och för att förhindra fler stölder har åtgärder vidtagits:

– Direkt efter ökade vi bevakningen på området och vi har rondering här både nattetid och dagtid. Vi planerar att förbättra skalskyddet med kameraövervakning, högspänning eller någon larmhantering på något sätt, säger Lennart Rönning som är vd på Arvika Kraft.

Ingen försenad invigning

Enligt kommunalrådet Claes Pettersson (S) har stölden inte försenat igångsättandet av anläggningen.

– Vi hade ändå planerat att jobba med skolor och information här under hösten men däremot har det blivit en fördyring på runt 250 000 kronor, säger han.

Varje solcellspanel kostar cirka 1750 kronor. 137 paneler stals, dessutom försvann verktyg vid stölden.

Inre spaning

Polisen fortsätter nu med så kallad inre spaning.

– Vi har ju den här uppgiften som vi jobbar vidare på och vi har en del uppslag som jag inte kan gå in på men som vi jobbar vidare med, säger Brofeldt.

Men de här vittnesuppgifterna, är det de enda ni har att gå på?

– Ja, i nuläget är det det. Så vi är väldigt tacksamma för all information som kan hjälpa oss framåt i utredningen, säger Brofeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.