Amanda togs till sjukhus efter gasdådet

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Westerlund är en av de 24 personer som fick föras till Centralsjukhuset i Karlstad efter gasutsläppet på Rudsskolan igår. Hon har fått sova på sjukhuset över natten för observation.

Amanda var i hemkunskapssalen igår när hon kände att det luktade gas runt skolan. En gas som spred sig från rum till rum.

– Jag blev rädd först för jag började hosta och alla började hosta samtidigt så jag visste att det var någonting, säger Amanda.

Gasläcka på Rudsskolan

Hon tycker att händelsen känns olustig och att det är konstigt att några reagerade starkare på gasen och fick tas till sjukhus. Hon känner också en oro inför framtiden på skolan.

– Det är så många grejer som har hänt redan nu så jag tror nog att det kommer hända någonting mer. Men jag vill inte tänka så.

Två killar, en 15-åring och en 16-åring, misstänks för att ligga bakom gasdådet och har gjort vissa medgivanden gällande händelsen. Enligt polisens pressinformatör i Värmland Tommy Lindh tror de två killarna själva att sprejen de använt var någon form av pepparsprej eller tårgassprej. Men polisen vill ha proverna analyserade innan man kan fastställa vilken gas det handlar om. Proverna är skickade till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL och polisen väntar få svar från dem i eftermiddag.

Det är enligt polisen ännu oklart var ifrån killarna har köpt sprejerna men det är åldersgräns på dem och därför kan det bli frågan om flera olika brottsrubriceringar för den som sålt sprejerna till killarna.

Polisen kommer inte göra någon mer undersökning på skolan nu men Tommy Lindh säger att de är angelägna om att få händelsen utklarad så fort som möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gasläcka på Rudsskolan

Mer i ämnet