Yrkar på fängelse i fem år

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på fängelse i minst fyra till fem år för den 39-åring som misstänks för fyra mordbränder på Hammarö.

Men när rättegången avslutaden idag hävde tingsrätten häktningen och släppte mannen i väntan på dom. Åklagare Tomas Olsson sa i sin slutplädering att han anser det besvisat att 39-åringen utfört fyra fullbordade mordbränder.  Han anser att bränderna var planerade och att han vetat att villan som är värderad till drygt 1,6 miljoner kronor skulle kunna brinna upp.  Åklagaren begärde också att 39-åringen skulle vara kvar i häktet fram till domen meddelas den 14 april.

”Tror inte han döms för fyra bränder”

Mannens försvarare Per Eriksson sa vid slutpläderingen att 39-åringen bör dömas till skyddstillsyn för ett fall av mordbrand, nämligen den tredje som han erkänt. Vad gäller de övriga tre bränderna anser han att rätten omöjligt kan döma 39-åringen eftersom bevisen enligt honom är svaga eller obefintliga. Vid det andra brandtillfället har 39-åringen ett alibi,  han har också gett naturliga förklaringar till att han befann sig vid huset i anslutning till två de nadra bränderna, menar advokaten.

Tingsrätten valde efter överläggning att häva häktningen.

– Vi ansåg inte att det fanns tillräckliga skäl att hålla honom häktad, säger lagmannen Jan Lindblad.

– Jag tror inte att han kommer bli dömd för samtliga bränder, men i övrigt kan jag inte dra några slutsatser av att han släpptes, säger advokat Per Eriksson till Värmlandsnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.