Efter skolattacken i Trollhättan – skadade 15-åringen vill bli polis. Foto: TT

15-åringen efter skolattacken: ”Så glad att jag lever”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige pojken var bara centimeter från att dödas av den maskerade gärningsmannen på Kronans skola i Trollhättan. Nu har han fått lämna sjukhuset och återvända hem till familjen.

– Jag är så glad att jag lever, säger 15-åringen.

I intervjun i lokaltidningen Ttela berättar pojken om hur han öppnade dörren när den beväpnade 21-årige gärningsmannen knackade på.

– Först trodde jag det var ett Halloween-skämt. Men personen sa ingenting så jag frågade vem är du. Då gick han till attack.

Skolattacken i Trollhättan

Svärdet träffade bukspottkörteln, mjälten, vänster lunga och arm och hugget var bara en hårsmån från hjärtat.

– Kompisarna skrek rakt ut när jag ryckte upp tröjan. Men alla begrep inte att det var riktigt blod, en del trodde det var fejkfärg, på skoj, berättar 15-åringen för tidningen.

Pojken opererades i fem timmar och på kvällen meddelades att läget var allvarligt men stabilt. Läkarna har förklarat att han har stora möjligheter att bli helt återställd. 15-åringen har varit tillbaka i skolan för att träffa lärare och klasskamrater och han hoppas kunna börja på riktigt igen om någon vecka om orken finns. Han har redan bestämt vad han vill jobba med när skolan är slut.

– Jag ska bli polis. Arbeta för ett säkrare, bättre samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet