I polisens bevisning finns bland annat övervakningsbilder och vapenbeslag. Foto: Polisen

23-åring får fem års fängelse för mordplaner

Uppdaterad
Publicerad

– Jag känner mig nöjd med domen och att domstolen har förstått allvaret i handlingen samt att de har värderat bevismaterialet med bland annat avlyssningen högt, säger kammaråklagare Ulrika Åberg till SVT Nyheter Väst.

Även en 17-åring döms för samma brott och får ett års sluten ungdomsvård.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

23-åringen var nära vän till den 25-årige man som sköts ihjäl vid dubbelmordet på Vårväderstorgets restaurang den 18 mars. Tillsammans med 17-åringen ska 23-åringen ha åkt runt i en bil, natten mellan den 28 och 29 mars, i jakt på en 20-åring som tros ha beodrat dödsskjutningen av 25-åringen.

Avlyssning viktig i bevisning

Bilen avlyssnades av polisen och där ska de dömda ha pratat om att döda mannen. Avlyssningen utgjorde en stor del i bevisningen. Andra viktiga pusselbitar är övervakningsbilder från en vind där männen förvarade flera pistoler med ljuddämpare samt en handgranat.

23-åringens advokat, Anders Lindstrand, är missnöjd med domen.

– Jag tycker att domstolen sänkt beviskraven och ger kraftiga bevislättnader åt åklagaren. Det de har att gå på borde inte räcka för fällande dom. Det är en subjektiv bedömning att avsikten var att han ville ha ihjäl en namngivet person, säger han till SVT Nyheter Väst.

Anders Lindstrand ska träffa sin klient imorgon.

– Bedömningen är gjord på godtyckliga premisser utan substans. Vi kommer förmodligen att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet