Foto: SVT

25 nya ST-tjänster inom psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Den grönblå majoriteten i Västra Götalandsregionen föreslår startbidrag för att det ska bli fler ST-tjänster inom psykiatrin.

– Det är viktigt att snarast få en bättre balans mellan efterfrågan och tillgång till specialister inom psykiatrin. Vi föreslår därför en introduktionsfinansiering av 25 stycken ST-tjänster inom vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin tillsammans med Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Det säger Gunilla Levén (M) ordförande i personalutskottet.

Ansträngd psykiatrisk vård

– Den psykiatriska vården är på många håll i regionen mycket ansträngd och inte sällan är man beroende av hyrläkare för att klara verksamheten. Samtidigt är intresset för specialistutbildning i psykiatri stort bland unga legitimerade läkare och på flertalet sjukhus finns det fler läkare som är intresserade av ST-tjänster än det finns ekonomiskt utrymme för att anställa, fortsätter Jonas Andersson (FP) ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Utsatt patientgrupp

– För att kunna driva den specialiserade vuxenpsykiatrin utan hyrläkare krävs både uthållighet och långsiktiga kompetens- och utvecklingsinsatser. Målsättningen är att förbättra kontinuiteten, säkerheten och kvaliteten för en väldigt skör och utsatt patientgrupp, säger Monica Selin (KD) ordförande i Psykiatriberedningen.

Det säger politiker i den grönblå majoriteten i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.