Hjärtstudie på Sahlgrenska störst i världen

Uppdaterad
Publicerad

Ett enkelt blodprov ska räcka för att se vilka som riskerar att drabbas av lung och hjärt och kärlsjukdomar.

Det är ett av målen när Sahlgrenska nu inleder ett av de största forskningsprojekten genom tiderna där hela 30 000 svenskar deltar. Syftet med studien är att hitta riskorsaker för bland annat  hjärtinfarkt  och att hitta lungsjukdomar som KOL i ett tidigt skede.När Jörgen Olsson fick erbjudandet att vara försöksperson så tvekade han inte att tacka ja.  Hans pappa dog i lungsjukdomen KOL.

– Kan jag bidra med nånting för att komma till rätta med Kol problematiken så gör jag gärna det. Dessutom är det en bra koll av sin egen hälsa, det är en fantastisk förmån att få vara med på detta så jag tvekade inte, berättar han.

2012 var det 40 procent av alla dödsfall som orsakades av hjärt- kärlsjukdomar och Göran Bergström hoppas att  dödligheten i hjärtinfarkt ska kunna minskas avsevärt tack vare den här forskningen, som till stor del finansieras av Hjärt-lung-fonden

– Vi delar det mål som Hjärt-lungfonden har att halvera dödligheten i hjärt- kärlsjukdomar under en tioårsperiod från och med nu.

Testpersoner

Under de närmaste tre åren kommer 5000 personer mellan 50 och 64 år att kallas till den här undersökningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset  i Göteborg och under en tioårsperiod kommer 30.000 personer i hela landet att testas. Reslutaten registreras i en databank, öppen för forskare.

-Det här blir världens största studie när det gäller hjärt-, kärl-, lungforskning där vi kombinerar traditionell forskning med bildtagning, säger Göran Bergström, professor och ansvarig forskare på Sahlgrenska.

Forskare kommer sedan att kunna följa vad som händer med försökspersonerna en lång tid framåt och i efterhand räkna ut vilka riskfaktorerna är för de olika sjukdomarna.

Behandling i tidigt skede

– Vi kommer att hitta nya markörer för att kunna identifiera individer med mycket hög risk för hjärt- kärlsjukdom i blodet. Man tar ett blodprov och sen skickar man dem till undersökning i en datortomograf och tar reda på exakt hur det ser ut med sjukdomen. På så sätt kan man identifiera personer som har behov av någon form av behandling innan de blir sjuka. säger Göran Bergström.

Försökspersonerna får genomgå alla möjliga tester av hjärta, kärl och lungor, och slutligen skiktröntgen i en datortomograf, där man ser var det farliga fettet har samlats i framför allt hjärta, blodkärl  och mage.

Studien, som kallas SCAPIS, kostar 300 miljoner kronor och ska genomföras på sex universitetssjukhus. Förutom Göteborg är det Malmö, Stockholm, Uppsala, Linköping och Umeå som kommer att delta i studien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.