Nu får flera skolor i Västra Götaland bidrag till kulturprojekt. Foto: SVT

30 miljoner till kultur i skolan

Uppdaterad
Publicerad

44 kommuner och 15 friskolor i Västra Götaland ska dela på 30 miljoner kronor som ska gå till olika kulturprojekt för elever i förskolan och grundskolan.

Bidragen tilldelas av Kulturrådet och kallas för Skapande skola, som är tänkt att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Man vill även att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Därför har man beviljat bidrag till 44 kommuner och 15 friskolor i regionen. Så gott som alla stadsdelar i Göteborg får bidrag för kultur i skolan.

– Alla barn har rätt till kultur, starka konstnärliga uttryck och att möta en mångfald av uttryck. FN:s barnkonvention, regeringens kulturpolitiska mål och skolornas läroplaner bör uppfyllas! Skapande skola-bidraget är en del i ett gemensamt ansvarstagande, säger Staffan Forssell, generaldirektör Kulturrådet i ett pressmeddelande.

Avstånd kan vara ett problem

Flera kommuner har nämnt i sina ansökningar att reskostnaderna för eleverna eller kulturaktörerna kan bli höga, ibland mer än vad insatserna kostar.

– Vi har tagit de långa avstånden i beaktande när vi har fördelat bidrag. Det är viktigt att eleverna får möta professionell kultur, både att uppleva och att själva få skapa, säger Jenny Löfström Ellverson, handläggare för Skapande skola på Kulturrådet.

Något annat som friskolor och kommuner skriver i sina ansökningar är att de har en stor andel nyanlända elever som inte kan svenska än och att kulturverksamheten då kan bli ett sätt att öppna kommunikationen mellan elever i skolan och mellan lärare och elever.

Blandade projekt

I stadsdelen Västra Göteborg planerar man att bjuda in kulturaktörer till ett seminarium där de ska få lära sig hur man kan använda tecken i mötet med särskoleelever. I Vara kommun kommer eleverna att få se en föreställning i Vara konserthus med artister som är kända i sina hemländer men inte i Sverige, och efter föreställningen kommer man ha ett samtal om demokrati och mångfald. I Mariestads kommun kommer högstadieelever att diskutera frågor om identitet i förhållande till den lokala bildkonstnären Bror Kronstrands liv och konstnärskap. Det eftersom han var både målare, filmare, författare och posör vilket kopplas till dagens ungdomar och deras mobilanvändning och sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.