Foto: TT

35-åringen omhäktad

Uppdaterad
Publicerad

Den 35-årige man som misstänks för mordet på den 17-åriga flickan omhäktades under tisdagen vid Skaraborgs tingsrätt.

Klockan 10 på tisdagsförmiddagen inleddes häktningsförhandlingen mot den 35-årige man som misstänks för mordet på 17-åriga Lisa Holm i början av juni. Redan under måndagen gick chefsåklagare Anette Olsson ut med uppgiften att misstankarna har stärkts till följd av att DNA-spår hittats på den misstänktes tillhörigheter.

Chefsåklagare Annette Olsson begärde att få häkta mannen i ytterligare fyra veckor. Tingsrätten gick på åklagarens linje och åtalstiden har därmed förlängts till den 25 augusti. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord mellan den 7-12 juni 2015 i Blomberg, Götene kommun. Skaraborgs tingsrätt beslutade även att yppandeförbudet ska gälla i fortsättningen.

Mordet på Lisa Holm

Skälen för omhäktningen beskrivs av tingsrätten som följande:

  • Det finns risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.
  • Det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning.
  • För brottet är inte föreskrivet lindrigare straff än två års fängelse och det är inte uppenbart att skäl för häktning saknas.

Den misstänkte närvarade inte personligen vid förhandlingen utan var med via videolänk från häktet i Mariestad. 35-åringen förnekar fortsatt att han varit inblandad i mordet på Lisa Holm. Han motsade sig även att han skulle vara fortsatt häktad, men den begäran avslogs alltså. Bland annat yrkade mannen på detta eftersom han är ostraffad sedan tidigare.

Bakgrund: Detta har hänt

Söndag 7 juni: 17-åriga Lisa Holm försvinner efter att ha slutat jobbet på ett kafé i byn Blomberg på Kinnekulle. Försvinnande polisanmäls under kvällen.

Måndag 8 juni: Polisen klassar fallet som särskild händelse. En handske hittas i ladan mittemot kaféet.

Tisdag 9 juni: Polisen offentliggör namn och bild på flickan. Delar av en mobiltelefon hittas.

Onsdag 10 juni: Brottsrubriceringen uppgraderas från olaga frihetsberövande till människorov. Missing people sätts in i sökarbetet. Flera föremål som tillhör Lisa Holm hittas.

Fredag 12 juni: Ytterligare fynd görs. Tre personer, två bröder och en kvinna som är gift med en av dem, förhörs om försvinnandet. En kropp hittas i sökområdet.

Lördag 13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. De tre som hämtats till förhör anhålls. Bröderna är misstänkta för mord och kvinnan för grovt skyddande av brottsling.

Söndag 14 juni: Fullsatt i Sankta Helena kyrka i Skövde när det hålls minnesgudstjänst för Lisa Holm.

Tisdag 16 juni: Männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Tisdag 23 juni: Kvinnan släpps när hennes häktningstid går ut. Båda männen, som överklagat häktningsbeslutet, blir kvar i häktet, efter beslut i Göta hovrätt.

Tisdag 30 juni: Den yngre brodern släpps. Samtidigt har misstankarna stärkts mot den äldre mannen och åklagaren begär honom omhäktad i ytterligare fyra veckor.

Tisdag 7 juli: Lisa Holm begravs i Säters kyrka utanför Skövde.

Tisdag 28 juli: Ny häktningsförhandling mot 35-åringen i Skaraborgs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet