Foto: Privat

Åker tuk-tuk genom Indien för elefanterna

Publicerad

Göteborgsparet Lars och Ragnhild Jacobsson ska åka tuk-tuk 50 mil genom Indien för att rädda elefanterna från utrotning.

Den 1 november står 40 tuk-tuk redo i Madhya Pradesh i Indien för att starta sin resa på 50 mil genom Indien för att slutligen efter åtta dagar nå fram till målet i Kipling Camp.

Bland deltagarna på resan som går under namnet ”Travels to my Elephant” finns bland andra skådespelarna Goldie Hawn, Susan Sarandon och representanter från det engelska kungahuset och så Ragnhild och Lars Jacobsson från Göteborg.

– Vi är med för att vi blev utsedda som ambassadörer av den engelska organisationen ”Elephant Family” och för att vi vill stoppa utrotningen av elefanter, säger Ragnhild Jacobsson som ägnar sitt liv åt att rädda utsatta djur från utrotning.

Lars och Ragnhild Jaobsson är grundare till den ideella och oberoende organisationen ”The Perfect World Foundation” som sedan 2010 arbetar med att sprida kunskap och tillsammans med andra organisationer och naturvårdare runt om i världen agera för att skydda bland annat noshörningar och elefanter från tjuvjägare.

Säkra elefantkorridorer

Alla som deltar i projektet har med hjälp av donationer och sponsorer betalat 100 000 kronor, pengar som sedan via organisationen ”Elephant Family”, kommer att användas till att rädda de asiatiska elefanterna från utrotning.

Och mer pengar ska samlas in under resan gång, målet är att få ihop tio miljoner kronor. Pengarna ska användas till att bygga hundra nya säkra elefantkorridorer genom Indien, så att elefanterna fritt kan vandra mellan sina egna områden och på ett säkert sätt kunna passera byar och städer utan konfikter med lokalbefolkningen.

Jakten omsätter miljarder

Så sent som för en vecka sedan hittades 22 döda elefanter vid ett vattenhål i Zimbabwe och där man misstänker att tjuvjägare förgiftat dem med cyanid.

Siffran över hur många elefanter som varje år dödas på grund av sina värdefulla betar är runt 35 000. Den stora efterfrågan på elfenben från framförallt Asien har lett till att priset fördubblats i vissa länder och ligger nu runt 15 000 kronor per kilo och den illegala jakten på noshörningar och elefanter omsätter idag närmare 65 miljarder kronor enligt Världsnaturfonden.

– Under de senaste hundra åren har 90 procent av alla elefanter dött ut. För oss är det väldigt viktigt att få stopp på tjuvjakten på både elefanter och noshörning, båda arterna kan vara helt utdöda inom tjugo år. Men när tjuvjägare har ihjäl över tjugo elefanter på en gång genom cyanidförgiftning så förstår man ju att det kan gå betydligt snabbare än så, säger Ragnhild Jacobsson.

Insamling för djuren

Förra året höll Lars och Ragnhild Jacobsson och deras organisation ”The Perfect World” en välgörenhetsgala i Göteborg för att samla in pengar för att rädda noshörningen från tjuvjakt. Tre miljoner kronor netto samlades då in genom auktioner och donationer, pengar som oavkortat nu går till olika projekt som arbetar för elefanter och noshörningarnas överlevnad.

Det kan handla om allt från att stötta nationalparker i Afrika med pengar till att anställa fler parkvakter eller att sätta upp stängsel kring markerna som ska hålla tjuvjägarna borta.

Även nästa år kommer en välgörenhetsgala att arrangeras i Göteborg och då med elefanternas överlevnad i fokus.

– I och med nästa års gala ”The Elephant Ball 2016” vill vi väcka uppmärksamhet om elefanternas utsatta situation och medvetandegöra att nästa generation kanske inte kommer att ha möjlighet att få se en levande elefant om utvecklingen fortsätter som den gör, säger Ragnhild Jacobsson.

Det är väldigt många människor som svälter och behöver hjälp, vad tänker du om det, att ni räddar djur istället för människor?

– Det här är att rädda människor. Vi som lever nu är lyckligt lottade, men nästa generation kanske inte får uppleva vare sig elefanter eller noshörningar. Se också på havet, vad som händer med det med all nedskräpning som dödar havet. Vad är det för värld vi skapar, vi går mot att utrota oss själva, säger Ragnhild Jacobsson.

Elefanter

Det finns idag tre olika arter elefanter. Två arter lever i Afrika, den tredje i Asien.

Tjuvjakten på elefanter har nått nya rekordnivåer. De senaste beräkningarna pekar på att 35 000 elefanter dödas varje år.

I Afrika är tjuvjakten största hotet där kriminella nätverk tjänar stora summor på elfenben, däremot i Asien är det största hotet att livsutrymmet för elefanten krymper i snabb takt vilket skapar konflikter med lokalbefolkningen.

Priset för elfenben på den svarta marknaden ligger runt 15 000 kr per kilo. Det som driver upp priset på elfenbenet är hög efterfrågan på marknaden i Kina och Thailand.

Källa: Världsnaturfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.