60.000 för asylboende – i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs kommun betalar höga priser för utslussningslägenheter för flyktingar.

Aleris, vårdbolaget som har flera lägenheter för flyktingar i Mölndal, tar över 2.000 kronor per dag för att inhysa en flykting. Totalt blir det över 60.000 i månaden, skriver SvD Näringsliv. Ett pris som Göteborgs kommun känner sig tvungna att acceptera.

– Det är inte riktigt rimligt att det kostar 60 000 om hyran på lägenheten är 5.000. Vad är det som kostar så mycket kan man undra, säger Veronica Tindvall, enhetschef på enheten för ensamkommande unga i Göteborg, till SvD Näringsliv.

”Omkostnader ingår”

Aleris boenden är så kallade utslussninglägenheter som används när de boende är såpass mogna att de inte behöver personal dygnet runt.

Isabel Andersson, verksamhetschef på Aleris boenden för ensamkommande försvarar hyran:

– Alla omkostnader ingår, som boende, mat, kläder, fritid, att hitta en eventuell praktikplats för den som inte går i skolan samt coachens arbetstid med den unge. Inklusive telefonberedskap dygnet runt, säger hon till SvD Näringsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.