7000 bostäder ska byggas i Göteborg. Foto: SVT

7000 nya bostäder i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Sju tusen nya bostäder ska byggas i Göteborg till år 2021 när staden firar 400-årsjubileum – det meddelade kommunen idag.

Beskedet kommer efter en mandatperiod där man misslyckats nå uppsatta mål med bostadsbyggande. Nu tänker man skynda på beslutsgången kring byggandet.

En parkeringsplats vid Norra Gubberogatan är en av de platser där de sju tusen nya bostäderna ska byggas. Satsningen sker i samarbete med flera fastighetsbolag, och man räknar med att kunna snabba på processen genom att jobba parallellt med flera delmoment.

– Vi sätter igång steg två innan steg ett är helt färdigt. Det kan vi göra eftersom vi gör det tillsammans med de bostadsbyggare som är med i projektet, säger Ulf Kamne (S), kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor.

Vad finns det för risker med det?

– Risken är att man gör saker i onödan eller gör fel och måste backa och göra om. Då kostar det onödiga pengar. Därför är det viktigt att vi har kompetenta människor som kan ta beslut tidigt, säger Ulf Kamne.

Ministerbesök

De sju tusen bostäderna ska byggas utöver redan planerade tre till fem tusen bostäder per år. Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan fanns med som dragplåster vid presskonferensen.

– Det är viktigt att uppmärksamma när en kommun, i det här fallet Göteborgs stad, ser till hitta nya organisationsformer, där man får med näringslivet och ser till att skapa ett framåtsyftande arbete som förhoppningsvis leder Göteborg framåt, säger Mehmet Kaplan (MP).

Kommunen misslyckades under förra mandatperioden med målet att bygga tio tusen nya bostäder, och Moderaterna i Göteborg tycker dagens besked är otillräckligt.

– Vi tycker det är bra att man nu släpper beröringsskräcken med näringslivet och tar in exploatörerna tidigt i processen och låter de betala och gör att man kommer fram snabbare, säger Hampus Magnusson (M), 2:e vice ordförande i fastighetsnämnden.

– Detta har vi drivit på länge, så vi är positiva till att man vaknar, om än sent. Men givetvis måste vi ha höger ambitioner än så, säger Hampus Magnusson.

Ger utrymme för nya projekt

Kommunalrådet Ulf Kamner säger att man visserligen inte nådde målet med tio tusen bostäder under förra mandatperioden, utan snarare byggde cirka 8500 bostäder, men att takten har ökat.

– Det byggs mer i Göteborg än på fyrtio år, säger Ulf Kamner.

Hur kan vi veta att de sju tusen nya bostäderna i jubileumssatsningen inte skulle ha byggts ändå?

– Jo, vi skulle nog ha byggt en del ändå, men nu lyfter vi ut dem ur det ordinarie programmet och ger plats att skapa andra projekt mycket tidigare, säger Ulf Kamner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.