Drygt 200 frivilliga i Missing people går skallgång utanför Lidköping efter försvunna Lisa Holm. Foto: Tomas Singer

Advokat avsäger sig Lisa-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Helena Svärd har bett att få bli entledigad som försvarare till en av de män som misstänks för mordet på 17-åriga Lisa Holm. Tingsrätten har bifallit hennes begäran.

Hon har tidigare anmälts för jäv. Det var en privatperson som ifrågasatte om Helena Svärd, försvarare till en av de anhållna männen, är lämplig. Hon har tidigare varit ordförande för organisationen Missing People.

– Jag tycker själv inte att jag är jävig, men eftersom det har ifrågasatts i varenda media under dagen känns det som så kan ju andra tro det. Och det här fallet ska inte handla om mig, det ska handla om utredningen, säger advokat Helena Svärd till SVT Nyheter Väst

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm uppger till SVT Nyheter Väst att han inte anser Helena Svärd vara olämplig.

I anmälan från Skaraborgs tingsrätt står bland annat:

”Undrar om Helena Svärds (tidigare) koppling till Missing People kan anses som jäv? Hon har i egenskap av ordförande varit med och tagit viktiga beslut i frågor om hur Missing People ska jobba, hon kan Missing Peoples svaghet/brister – men också deras styrkor. Hon kanske rentav har kontakter i organisationen som har berättat bakom-informationen till söken/fynden/ tipset.”

Ny advokat utsedd

På måndagseftermiddagen meddelade Skaraborgs tingsrätt att man entledigat advokat Helena Svärd och i stället förordat advokat Inger Rönnbäck som offentlig försvarare för en av de anhållna männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.