Foto: SVT

Aeroseums framtid på spel

Uppdaterad
Publicerad

Flygcentret Aeroseum på Hisingen har fått akuta ekonomiska bekymmer.

Om mindre än två veckor är pengarna för den pedagogiska verksamheten helt slut. Framtiden hänger nu på ett kommunalt bidrag.

– Läget är väldigt akut då vi bara har lön till den 20 april för en av våra pedagoger, säger Roger Eliasson, ordförande för stiftelsen Aeroseum.

Aeroseum är ett underjordiskt flyg- och upplevelsecentrer som ligger under marken i en tidigare hemlig militär berganläggning på Hisingen. Sedan 2009 är verksamheten öppen för allmänheten och förra året lockades 50 000 besökare till det 22 000 kvadratmeter stora bergrummet. De senaste åren har anläggningen växt och satsningen på att bli ett Science center tilltagit. Tack vare olika projektbidrag har flera pedagoger kunnat anställas för att ta emot skolungdomar men när pengarna nu tar slut hotas verksamheten.

– Vi har flera skolklasser inbokade under våren och hösten så vi behöver ha in pengar akut, säger Roger Eliasson.

Statligt bidrag hotas

Samtidigt är det inte bara den pedagogiska verksamheten som på kort sikt riskeras. På lång sikt finns nämligen ett betydligt större överhängande hot. För trots biljett- och sponsorintäkter är Aeroseum även beroende av ett två miljoner kronor stort bidrag från Statens försvarshistoriska arv. Ett bidrag som efter en utredning av Stockholms stad riskerar att dras in.

– För att vi ska få behålla det statliga stödet kräver de att vi även får stöd från region eller kommun, säger Roger Eliasson.

Vad händer om ni inte får det?

– Då kan det statliga bidraget omprövas. I värsta fall dras det in vilket vore en mycket besvärlig situation för oss, en katastrof.

Västra Götalandsregionen har öppnat för att ge ett bidrag till Aeroseum men bara under villkoret att Göteborgs kommun också ställer upp. Men trots att politiker besökte anläggningen härom dagen och anser att Aeroseums verksamhet är unik så kan kulturnämnden ordförande inte lova några pengar.

Stor konkurrens

– Nej det kan jag inte göra. När Aeroseum ansöker om pengar för nästa år måste de bedömas med samma kriterier som alla andra föreningar och organisationer, säger Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämnden i Göteborg.

Enligt Mariya Voyvodova sökte 1500 föreningar bidrag från staden förra året. Endast 90 fick verksamhetsstöd.

– Konkurrensen är stor och den är hård, säger Mariya Voyvodova (S).

Roger Eliasson hoppas ändå på att få politikerna på sin sida.

– Det här är en jättebra anläggning för att motivera ungdomar till studier och vi jämför oss gärna med Universeum. Att lägga ner den här satsningen tycker jag vore samhällsekonomiskt förkastligt, säger Roger Eliasson,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.