Foto: SVT

Kyrka har tagit fram 25 flyktingplatser på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

I helgen vädjade Migrationsverket till kommunerna runt Göteborg om snabb hjälp. Det fick på söndagen många frivilliga och kyrkor på Öckerö att agera.

Direkt efter söndagens gudstjänst i Nimbuskyran, Öckerö Missionsförsamling, började församlingsmedlemmarna skärma av inne i lokalen och hämta sängar. En av dem var Linus Torgeby som passade på att ge underbetyg åt hur kommunledningen hanterat flyktingfrågan.  

– Kommunen har varit alldeles för passiv, vi kan inte stå här med alla de resurser vi har för barnfamiljer och inte vara delaktig i den situation som är i Sverige och världen just nu.

#flykt

Öckerö har inte tagit emot några kvotflyktingar och har hänvisat till att det saknas lediga bostäder.

– Jag kan förstå kritiken om man bara ser på statistiken. Faktum är att vi hittills koncentrerat oss på att ta emot rätt många ensamkommande barn, men saknat resurser för vuxna asylsökande, säger kommunalrådet Arne Lernhag (M).

100 flyktingar närmaste dygnet

I helgen fick Öckerö en förfrågan om att kunna ta emot 100 flyktingar inom det närmaste dygnet. Samma vädjan har gått till övriga kommuner som tillhör Göteborgsregionens kommunalförbund.

På Öckerö arbetar nu kommunledningen med att inventera hur boendet kan lösas, ett arbete som görs i samarbete med frivilliga organisationer, kyrkor och näringsliv.

Nimbuskyrkan har redan kommit en bra bit på vägen och kan nu snabbt erbjuda temporärt boende för 25 personer. Sängarna som börjar fylla lokalen allt mer kommer från vandrarhemmet intill, det är sängar som brukar användas i samband med allehanda läger kyrkan arrangerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet