Anfall under matchen i fjol mellan Fjellehammer IL och Rima HC. Foto: Fredrik Aremyr, Partille Cup

Åldersbråk fick nigerianer att stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Lag från Nigeria fick stanna hemma från Partille Cup i år. Detta efter bråk om spelarnas åldrar i fjol.

– Det känns väldigt tråkigt att de andra lagen inte litade på oss, säger huvudtränaren för det nigerianska laget Rima HC Patrick Atusu till SVT på telefon.

Det var under förra årets handbollsturnering som en svensk spelare, i åldersgrupp pojkar 12, fick näsblod i en match mot det nigerianska laget Rima HC. Den svenska tränaren stoppade matchen och hävdade bland annat att spelarna i det nigerianska laget var överåriga.

Gjorde kontroll

Inför finalen bad därför tränaren till motståndarlaget, norska Fjellehammer IL, att en ålderskontroll skulle göras.

– Man ser på deras muskulatur om de är 12 år eller äldre, säger tränaren i Fjellehammer IL Anita Linder som också trodde att killarna var överåriga.

Men en kontroll gjordes, och av de spelare som kollades så stämde åldrarna. Detta räckte dock inte för det norska laget inför årets turnering som ställde ett krav på Partille Cup.

– Att Partille Cup skulle vara hundra procent säkra på att de var födda 2002, om de inte var det skulle de se till att Rima inte kom, eller så skulle Fjellehammer inte komma, säger tränaren Anita Linder.

Tänker komma nästa år

På Partille Cup säger man att man lyssnat på kraven men att det inte är därför som laget nu inte dök upp. Generalsekreterare för turneringen Fredrik Andersson säger sig ha haft en dialog med såväl klubben som det nigerianska handbollsförbundet och att klubben själv tagit beslutet om att inte delta.

– Jag tycker det är tråkigt att vi saknar Nigeria i år men jag kan också förstå att det funnits misstankar och de diskussionerna som har varit, säger Fredrik Andersson.

På Rima HC instämmer huvudtränaren i att de själva valt att inte åka på grund av de anklagelser som funnits mot dem. Men poängterar att de aldrig har fuskat med åldrarna på spelarna.

– Vi åker inte till Partille Cup för att vinna, utan för att se en annan kultur och träffa nya vänner, säger Patrick Atusu som även arbetar på Nigerianska handbollsförbundet.

Nu har turneringen blivit nedbjudna till Nigeria för att träffa klubben och handbollsförbundet, och kommer åka till hösten.

Men om ni nu tror att de är rätt åldrar varför lägger ni så här mycket tid på att åka ner till Nigeria?

– Jag tror mycket på dialog och förståelse mellan människor, vi känner för alla lag, säger Fredrik Andersson.

Rima HC har som plan att komma igen redan nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.