Äldre skräms med nytt virus

Uppdaterad
Publicerad

Genom att skrämmas med ett nytt virus tar sig falsk vårdpersonal in hos äldre för att stjäla. Nu varnar polisen för bedragarna.

Under torsdag kväll fick två kvinnor i 90-årsåldern påhälsning av vad de trodde var personal från vårdcentralen. De sa att ett nytt virus spridit sig på grund av att många människor på flykt kommit till Sverige, därför ville de ge kvinnorna en vaccination.

– Det har varit liknande händelser innan när man kontrollerat vattnet, att man på något vis distraherat lägenhetsinnehavaren så att någon kan söka igenom lägenheten under tiden, berättar Ulf Andersson, inre befäl vid polisen i Borås till radio P4 Sjuhärad.

Manar till uppmärksamhet

När den falska sjuksköterksan började badda armen med vått toalettpapper började de äldre kvinnorna ana oråd. Samtidigt gick någon annan in i lägenheten i jakt på saker att stjäla tror polisen.

– Det är bra om äldre människor är vaken på sådant som inte stämmer, så här jobbar ju normalt inte sjukvården, att man är lite vaken och tänker sig för, säger Ulf Andersson på boråspolisen till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.