Vi måste göra någonting, säger Talar Kirkor, verksamhetsutvecklare. Foto: SVT

Angered vill hjälpa ensamma flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

När nyheten om den okända pojke som dog nådde Angereds ungdomsgård fick de nog. Ett möte sammankallades och nu är det bestämt att ungdomsgården ska hållas öppen en kväll i veckan för alla som vill hjälpa. Och för de ensamkommande barnen förstås.

Ett ovanligt stort antal ensamkommande flyktingbarn har anlänt till Göteborg de senaste veckorna och nu har Angereds ungdomsgård bestämt sig för att öppna dörrarna för både barnen och personer som vill hjälpa till.

– Vi måste göra någonting, säger Talar Kirkor, verksamhetsutvecklare.

#flykt

Varje måndagkväll får alla som vill komma till ungdomsgården och bidra med vad de känner att de är bra på.

– Vi kommer att ha öppet hus, ett öppet hus för alla och alla gör det på ideell basis, säger Talar Kirkor.

Många frivilliga

Många vill frivilligarbeta för att hjälpa barn och unga, det visar en färsk undersökning som Novus gjort för Röda korset. I Västra Götalandsregionen är så många som 67 procent villiga att engagera sig i ideellt arbete. Men när det kommer till praktiken är det få som gör det – endast 16 procent enligt samma undersökning.

– Jag tänker att vi skall lära oss av varandra, säger Talar Kirkor.

Att börja umgås

I Angered både vill och kan man. Efter att verksamhetsutvecklare Talar Kirkor i måndags bjöd in allmänheten till ett planeringsmöte var det många som dök upp. Ett tjugotal personer kom, några från kommunen men också småbarnsföräldrar och pensionärer. Och nu är det alltså klart att alla som vill – både ensamkommande barn och andra – får komma till ungdomsgården en kväll i veckan för att fika, umgås eller göra läxor.

– Jag tror att alla måste öppna sina hjärtan. Det räcker kanske med att bara fika med någon. Vi måste våga vara mer öppna, säger Talar Kirkor, verksamhetsutvecklare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet