Arbetsförmedlingen sa upp avtal med etableringslots

Uppdaterad
Publicerad

Många klagomål har kommit in till Arbetsförmedlingen på hur etableringslotsarna fungerar och nu har Arbetsförmedlingen sagt upp avtalen med elva lotsföretag. Ett av dem ligger i Göteborg och från 1 april får det inga mer pengar från Arbetsförmedlingen.

Är man nyanländ invandrare och arbetslös kan man få hjälp av en etableringslots som betalas av Arbetsförmedlingen, men som upphandlas på den privata marknaden.

Sedan januari förra året har det kommit in 412 klagomål  på etableringslotsarna och efter kontroll har Arbetsförmedlingen sagt upp avtalen med elva av dem. Ett av dem är Intime Partner AB med huvudkontor i Göteborg och verksamhet i Borås och Falköping med flera orter.  

– Bolaget har inte levt upp till de krav som vi ställer på kompetens och lokaler, säger Martin Kruse, som är upphandlingschef på Arbetsförmedlingen.

Lokal inte godkänd

I en liten lokal intill Redbergsplatsen har företaget uppgett att man träffat ett hundratal arbetssökande, men lokalen har inte godkänts av Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen riktar också kritik mot bolaget för att man har redovisat osanna uppgifter och handledarna har ljugit om sin kompetens genom att lämna in falska intyg. Arbetsförmedlingen bedömer att bolaget har försökt vilseleda Arbetsförmedlingen.

– När vi får in dokumentation som vid kontroll inte stämmer, då anser vi att vi blivit vilseledda, ja. Och det är allvarligt, vi accepterar inte oseriösa aktörer i den här branschen, menar Martin Kruse.

Sammantaget anser Arbetsförmedlingen att Intime Partner AB har brutit mot avtalet och att avtalsbrottet är av väsentlig betydelse.

Intime Partner hänvisar till sin advokat

SVT har sökt Intime Partners vd, men han vill inte medverka utan han hänvisar i stället till den advokat som företräder företaget.

– Företaget tycker att det saknas grund för kritiken. Arbetsförmedlingen har ställt olika villkor och  Intime Partner etableringslots tycker att man har fullföljt dessa, säger Pontus Servin, som är företagets juridiska ombud.

Men enligt AF har företaget lämnat in falska intyg ?

– Nej, Intime Partner etableringslots har uppfattningen att intygen är äkta, säger Pontus Servin.

Företag tillbakavisar kritik

Och företaget tillbakavisar även kritiken mot den lilla lokalen intill Redbergsplatsen med att lokalen bara var tillfällig i väntan på en flytt till större lokaler i Gamlestaden. 

Under 2013 och början av 2014  har Arbetsförmedlingen betalat ut över 2,6 miljoner till företaget Intime Partner,  men från och med siste mars är avtalet uppsagt och verksamheten nerlagd.

Efter all kritik kommer nu  Arbetsförmedlingen att se över hela systemet med privata etableringslotsar. Man vill bland annat förstärka kompetenskraven och förändra ersättningsmodellen.

– Vi ser över hur tjänsten fungerar och överväger att  göra en ny upphandling av den här tjänsten, om det skulle vara nödvändigt, säger Martin Kruse.

Fakta lotstjänst

Lotstjänsten har funnits i drygt tre år.

Lotsens uppdrag är att vara ett professionellt stöd uder den nyanländes etablering.

Stödet omfattar mist tre timmar i månaden.

Det finns runt 250 lotsleverantörer med verksamhet på drygt 1200 adresser.

Förra året mottogs 344 klagomål och i år har ytterligare 68 klagomål inkommit.

Det har lett till att elva avtal har sagts upp.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.