Asylsökande går med på flytt

Uppdaterad
Publicerad

Alla som inte har särskilda skäl måste lämna asylboendet Dalagärde under måndagen.

I mitten av förra veckan möttes de asylsökande som bor på Dalagärde vid Lillhagen på Hisingen av en lapp på väggen: med 40 timmars varsel skulle de lämna boendet och flytta vidare. Anledningen är att boendet behövs för nya asylsökande. Beskedet möttes av protester.

Efter diskussioner förklarade Migrationsverket att de kunde göra undantag för ett 20-tal personer med särskilda skäl och flytten av de övriga sköts fram till måndag.

Asylboendet Dalagärde

De flesta går med på flytt

De asylsökande hade under helgen fått besked om att bussar skulle komma vid vid 12. Och då måste alla – utom dem man tidigare gjort undantag för – flytta till Tjörn. Svenshögen, Karlstad, Munkedal eller Mellerud.

I fredags vägrade nästan samtliga flytta på sig då de bott på vandrarhemmet under en längre tid och skaffat sig sysselsättning och upparbetade vårdkontakter det rapporterar radio P4 Göteborg.

Men nu har de flesta accepterat flytten och klivit på bussarna.

Ankomstboende

– Vi ska göra om det till ett ankomstboende, vi behöver verkligen platserna eftersom det kommit så många asylsökande till Sverige de senaste veckorna, säger Linus Lindqvist, presskommunikatör på Migrationsverket.

Under måndag eftermiddag så valde 15 personer, utöver de 20 som fått stanna av särskilda skäl, att stanna kvar i protest. Resten av de totalt 90 personerna på asylboendet flyttade ut under måndagen.

– Vi kommer att fortsätta att prata med dem under eftermiddag och kväll och förklara att vi behöver platserna, och att de har platser på annat håll, förklarar Linus Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylboendet Dalagärde

Mer i ämnet