Regionpolitiker åtalas efter psalmprotest mot nazister

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolitikern Elias Ytterbrink (MP) i Göteborg, åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att han medverkat i en psalmprotest mot nazister.

Det var första maj i år som det nazistiska Svenskarnas Parti fick tillstånd att hålla en demonstration i Jönköping. Som reaktion mot detta hölls en motdemonstration, där kristna demonstranter samlades och sjöng psalmer i protest mot partiet. I samband med protesten greps ett tiotal personer av polisen.

Flera kallades senare till förhör av polisen i Jönköping och Göteborg. En av psalmsångarna var Elias Ytterbrink (MP), ledamot i regionfullmäktige för Miljöpartiet och före detta nämndeman i hovrätten.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Störde demonstration

Enligt polisen ska psalmsångarna ha stört demonstrationen genom att sitta hand i hand och sjunga på den gata där nazisternas tåg skulle gå. Trots varningar från polisen vägrade demonstranterna att flytta på sig.

– Jag står för allt jag gjort men tycker inte att det borde ses som ett brott. Jag menar att min religionsfrihet och rätt att sjunga och hålla andakt borde gå före nazisters rätt att demonstrera och sprida hat, säger Elias Ytterbrink (MP) till SVT Västnytt.

Får stöd från partiet

Gruppledaren för Miljöpartiet i Västra Götalandsregionen har tidigare uttryckt sitt stöd för Ytterbrink. Elias Ytterbrink (MP) meddelar även att det kommer startas en böteskassa för de som vill bidra till att betala ett eventuellt skadestånd.

– Jag ser det här tillfället som att åklagare och polis ska få stå till svars för att man sätter nazisters demonstrationsrätt före min religionsfrihet, säger Elias Ytterbrink (MP) till SVT Västnytt.

Ytterligare två personer har åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med motdemonstrationerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet