Utredning pågår nu i samarbete mellan Smittskydd Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Göteborg för att spåra smittkällan genom provtagning av både personer och livsmedel.
Är det ett allvarligt utbrott?
– Ja, i och med att det är många fall. Det är en smittsam bakterie som är rätt så ovanlig, som man vanligen får utomlands, men nu har den hittats på tre restauranger i Göteborg. Vi tar det här på allvar, ytterligare några personer är under utredning och har provtagits och vi väntar på resultaten imorgon, säger Per Follin, smittskyddsläkare.
– Det är två indiska och en annan asiatisk restaurang som drabbats, säger Bernadett Weber, enhetschef på miljöförvaltningen. En möjlig smittkälla kan vara grönsaker vilket vi tittar vidare på. Restaurangerna har fortsatt öppet och vi har en dialog med ägarna.
Per Folling betonar hur viktigt det är med handhygien för att att undvika smittan.
– Vi kan inte säga något om hur många fler som eventuellt kan komma att smittas, vi sprider information nu om smittan och fångar upp de misstänkta fall som vi tar prov på och utreder.