Foto: TT

Åttaåring ska få dig att sakta ner

Uppdaterad
Publicerad

När du närmar dig en skola blir rösten i gps:en barnslig, du reagerar och saktar förhoppningsvis ner. Nu finns en app som ska hjälpa dig att bli säkrare i trafiken.

Nu börjar höstterminen och hundratusentals barn får spring i benen. Enligt en undersökning som försäkringsbolaget If har låtit göra, oroar sig många rektorer över trafiksäkerheten vid skolorna.

– Rektorerna har bland annat uppgett att många kör för fort och inte respekterar att det är 30 kilometer i timmen vid många skolor, säger Caroline Uliana, informationschef vid IF.

”Bli mer uppmärksam”

Undersökningen har gjorts för nionde året i rad och enligt Caroline Uliana anser fler än hälften av de nästan 1200 svarande att det finns problem med trafiksäkerheten. Försäkringsbolaget har nu tagit fram en gps i form av en app som fungerar som en vanlig röstnavigator, med ett undantag. När föraren befinner sig 200 meter från en skola, förändras rösten som beskriver vägen.

– Det kommer i stället in en barnröst som berättar hur du ska köra. Enligt ljudexperter reagerar man instinktivt på en barnröst, och tanken är att man som förare ska bli mer uppmärksam och tänka på hastigheten, säger Caroline Uliana.

Appen släpptes nyligen och rösten kommer från en åttaåring i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.