Johan Lundgren (-) är en av de gamla folkpartisterna som nu startar ett nytt parti. Foto: SVT

Avhoppade folkpartister startar nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra kommunfullmäktigeledamöter för Folkpartiet i Trollhättan har lämnat partiet. Nu ska de starta ett nytt parti som har arbetsnamnet Trollhättan i rörelse.

Folkpartiet i Trollhättan har i flera år präglats av inre strider och personkonflikter vilket kulminerade under förra veckan då lokalavdelningen röstade bort det gamla gardet.

Det fanns alltså ingen möjlighet för er att fortsätta inom Folkpartiet?

– Nej, det fanns det inte eftersom länsförbundet hade uteslutit Dan Möllengård på grund av dåligt ledarskap, vilket jag inte varit med om under de åtta åren jag känt Dan. Och sen fastställde partistyrelsen centralt Dans uteslutning och dessutom blev vi gamla bortröstade av lokalavdelningen. Så nu tar vi nya tag igen, säger en av de avhoppande ledamöterna Johan Lundgren

Blir det samma politik?

– Vi göra inga ändringar i samband med det här annat än att vi sätter oss ner och gör ett nytt partiprogram naturligtvis.

Arbetsnamnet för det nya partiet är Trollhättan i rörelse även om det inte är klart än att namnet kommer att bli så. Närmast ligger ett konstituerande möte inom några veckor och mycket är fortfarande oklart.

70 medlemmar gick ur partiet

Det nya partiet kommer att dras igång av de tre fullmäktigeledamöterna; Dan Möllengård, Britt Hallgren och Johan Lundgren tillsammans med ytterligare tre avhoppare, ersättare i kommunfullmäktige Maj-Britt Elmvik, samt Gunilla Norrman och Roger Gutke som sitter i omrsorgsnämnden respektive arbetsmarknads- och socialnämnden. Men Johan Lundgren tror att det finns en större bas än så.

– Det var ungefär 70 medlemmar ur lokalavdelningen som gick ur Folkpartiet. De gick ju ur för att de var förbannade på att Dan Möllengård blev utesluten och det kunde inte de leva med och därför tror jag att de flesta av dem gärna blir medlemmar i det nya partiet.

Inget samarbete med FP

Johan Lundgren påpekar att det nya partiet sannolikt inte kommer att samarbeta med Folkpartiet där dörrarna är stängda efter många år av infekterade konflikter.

– Efter några år där det har varit svårt att driva politik kommer det bli väldigt roligt att göra det igen. För det har bara varit personkonflikter och driva processer och det är inte lika roligt som att driva politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.