Foto: Privat

Avstyrde våldtäkt i Hunnebostrand – misshandlades

Uppdaterad
Publicerad

Över 57.000 har gillat 21-åriga Axel Selstams Facebookstatus om hur han avstyrde en våldtäkt mot en kvinna i Hunnebostrand.

Axel Selstam berättar hur han i söndags morse var på väg hem från en efterfest när han plötsligt hörde ett rop på hjälp.

– Det var en kvinnlig röst som skrek desperat. Hon skrek och skrek men sedan lät det som att någon höll för hennes mun, säger han och berättar hur han instinktivt följde efter rösten som ledde honom in på en gränd.

– Där såg jag ryggen på två män och framför dem var en kvinna som de skulle våldta, säger han.

Axel vill inte gå in på detaljer om det pågående övergreppet han bevittnade men han säger att han är helt säker på att männen skulle våldta kvinnan.

– Jag hann inte reagera utan kastade mig emellan. Jag blev som en sköld mellan kvinnan och männen, säger han och fortsätter:

– Hon samlade snabbt ihop sina saker och sprang därifrån och jag hann tänka att Gud vad skönt att hon sprang iväg. Då kommer en första smäll mot mig. Och en till. Sedan får jag en spark i ryggen så att jag faller mot marken.

21-åringen berättar hur den ena mannen tryckte foten mot hans bakhuvud medan den andra fortsatte att slå.

– Jag tänkte att nu tar livet slut, nu dör jag.

Bestämde sig för att skriva på Facebook

Efter en stund slutade slagen och Axel fick kraft att resa sig upp. Blodig i ansiktet och mörbultad begav han sig hemåt runt sextiden på söndagsmorgonen.

När han vaknade upp var han chockad och förbannad. Han gick iväg till närbutiken för att köpa cigaretter och märkte hur folk stirrade på honom.

– Då bestämde jag mig för att skriva på Facebook så att de i Hunnebostrand skulle veta vad som hänt. Men det spred ju sig fort till hela landet, det hade jag aldrig trott.

På onsdagseftermiddagen hade statusen fått över 57.000 likes och delats cirka 37.000 gånger. Nu hoppas han få tag på kvinnan.

– Jag hoppas hon hör av sig. Jag vill höra hur hon mår och blir mer orolig för varje dag. Jag ångrar inte en sekund att jag utsatte mig för detta, jag hjälpte en person i nöd. Det som höll på att hända är inte okej, vi måste ställa upp för varandra.

Ingen har anmält

Finns det någon annan som kan ha sett händelsen?

– Jag vet inte men i Hunnebostrand bor ju många sommargäster så jag tror tyvärr inte det.

Axel Selstam har anmält sitt vittnesmål till polisen men ännu har ingen anmälan om våldtäkt den aktuella tidpunkten och platsen kommit in, bekräftar Stefan Lång, inre befäl i Uddevalla.

– Jag jobbade den morgonen och jag vet att vi inte hade någon patrull på platsen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.