Foto: SVT

”Flyktingbarn sov utomhus”

Uppdaterad
Publicerad

Barn sov natten mellan torsdag och fredag utanför Migrationsverket i Kållered, det menar flera flyktingar på plats. Myndigheten har just nu ett extremt tryck och ska se över om de måste ha öppet dygnet runt.

Väskor står staplade på varandra, barn i färgglada overaller rullar skrattandes ner för gräskullen utanför Migrationsverkets lokaler i Kållered. Tillfälliga vita tält har fått sättas upp som väntrum och kravallstaket leder en lång kö in i lokalerna. Under fredagsmorgonen spreds bilder i sociala medier på barn som sover utanför Migrationsverket i Kållered. En bild som bekräftas av de som SVT Väst talar med på plats.

– Tänk dig att din son skulle sova här, säger Zeher Moujrkesh och pekar ut äver den gårdsplan av asfalt där han menar att familjer lade sig för att sova.

#flykt

En film och bilder från föreningen Refugees Welcome spreds under fredagen i sociala medier från natten, i filmen pratas det om att många barn ska ha sovit utomhus.

Personal dygnet runt

På Migrationsverket är man ledsen över bilden som målas upp. Enligt dem har de personal, i form av vakter, dygnet runt och de menar att om familjerna, eller de vuxna flyktingarna, sökt upp dem hade de fått någonstans att bo. Men de erkänner också att de inte visste att det skulle komma så många flyktingar på en gång till anläggningen, dessutom många mitt i natten.

– Vi vet att det kommer fler personer på sensommaren och början på hösten men att vi skulle få den här utveckligen som vi har sett i hela Europa har inte någon varit beredd på. Vi har gjort prognoser men det räcker inte alltid och vi är i det läget nu, säger regionchefen på Migrationsverket Marcus Toremar. 

Uppvärmda tält

Han beskriver att det brukar kommer 80 personer till Migrationsverket i Kållered en vanlig dag, men att det de senaste dagarna kommit 400-500 personer. Migrationsverket menar dock att de inte vet något om barn som sovit utomhus.

På flera ställen ligger rödvitrutiga täcken och kuddar, det syns att många använt de uppvärmda väntrumstälten som sovställe under natten. En liten pojke sover hårt på två blåa kassar som innehåller det paket av lakan, tandborste, handuk, toalettpapper med mera som flyktingarna får när de registrerar sig hos Migrationsverket och förs vidare till asylboende. SVT Väst talar med en irakisk man som är en av dem som i natt sov på en gräsmatta, han säger dock att han inte sökt upp någon personal på plats då han inte såg någon och var för trött.

Vill ha öppet längre

Idag är det framförallt väktare som finns på plats på natten men Migrationsverket ser nu över om det ska ha öppet dygnet runt.

– Vi tittar på om vi kan öppna längre, vi känner att det finns ett behov av det. Vi har 100 medarbetare och vi försöker använda dem så effektivt som möjligt, säger Marcus Toremar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet