Foto: SVT

Bättre brandskydd på Smögen

Uppdaterad
Publicerad

Senaste veckan har det brunnit både på Smögen och i Bovallstrand, nu är en brandskyddsplan för gamla Smögen antagen.

Risken är stor för spridning i många av kustsamhällena om det börjar brinna. För knappt två veckor sedan tog kommunstyrelsen i Sotenäs beslutet om en brandskyddsstrategi för att förebygga och hindra brandspridning. En viktig del i planen är en värmekamera som är tänkt att sitta i den höga masten vid Kleven. Kameran ska dela bebyggelsen i tre zoner och automatlarma när det brinner och i vilken zon.

– Allt sammantaget är viktigt men framförallt tidig upptäckt av brand. En värmekamera har vi lyft fram tidigare men den har blivit bortprioriterad, säger ställföreträdande räddningschef Tony Åsberg till Bohusläningen.

Länsstyrelsen har sen 2006 krävt att Sotenäs kommun tar fram en brandskyddsstrategi för att förebygga och hindra snabb spridning. Satsningar har gjorts under åren, till exempel har en byggnadsinspektör anställts som också arbetar med brandskyddstekniska frågor. 2013 ledde bristen på plan till en anmärkning från länsstyrelsen.

En av mellersta Bohusläns mer kända restauranger, Bryggcafét i Bovallstrand, brann ner häromveckan och spridningsrisken var stor. Den nya planen för brandskydd för gamla Smögen kan på sikt användas också för andra kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.