Chao Ma utanför Nevs lokaler i Trollhättan. Foto: Johan Sundström/SVT

Beställare på besök i Nevs fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen kom vd:n för kinesiska bolaget Panda New Energy för att inspektera fabriken som ska bygga 250.000 elfordon.

Avtalet mellan Panda New Energy och Nevs är värt 100 miljarder kronor och innebär att Panda New Energy köper 150.000 elbilar av modell SAAB 9-3, och ytterligare 100.000 elfordon av ännu okänd modell av Nevs fram till och med år 2020.

För första gången besökte ordförande för Panda New Energy, Chao Ma, fabriken. Efter att ha blivit runtvisad lät han positiv om framtiden.

Nevs

–Jag är säker på att vi på att Nevs kommer att fortsätta att utvecklas, säger han.

Vill satsa på taxi

Marknaden är stor för elbilar i Kina, och enligt Chao Ma skulle han helst vilja ha närmare 500.000 fordon – men tills 2020 får han nöja sig med de 250.000 som Nevs levererar tills dess om allt går enligt planerna.

– I framtiden kommer vi fortsätta att köpa gamla bilmodeller, säger Chao Ma.

Chao Ma planerar att använda bilarna till en satsning inom taxitjänster. Han äger tidigare bland annat stora delar av kinesisk filmindustri, är andra största ägaren av det danska företaget Bang & Olufsen och har sammanlagt investeringar för runt 200 miljarder svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet