Foto: SVT

Bidrag till läxhjälp räcker inte långt

Publicerad

Göteborgs kommun ansökte om närmare 5 miljoner kronor i bidrag till läxhjälp, men fick bara 900 000 kronor.

Över 81 miljoner kronor vill skolor och kommuner ha i bidrag till läxhjälp. Det är mer än tre gånger så mycket pengar som Skolverket har att fördela. Skolorna i Västra Götalands län får dela på två och en halv miljon kronor i bidrag till läxhjälp. Mest får skolorna i Göteborgs kommun, drygt 900 000 kronor följt av skolor i Ale kommun (453 600 kronor) samt Falköping (350 000 kronor).

Men bidraget räcker inte långt med tanke på behovet. Enbart Göteborgs kommun ansökte om närmare 5 miljoner kronor.

Eftersom man ansökt om betydligt mycket mer pengar än regeringen avsatt så har Skolverket prioriterat de skolhuvudmän som kan antas har störst behov av bidraget. Nytt för i år är att Skolverket ger bidrag för lärarkostnader istället för en summa för varje deltagande elev som tidigare.En lärartimma innebär att en lärare ger en grupp elever läxhjälp under en timma. För varje lärartimma får huvudmannen 400 kronor i bidrag.

– Det finns en stark vilja att erbjuda läxhjälp till sina elever och det är bra. Vi tycker också att skolorna ska fundera igenom sitt sätt att arbeta med läxor. En bra läxa ska inte kräva läxhjälp för att kunna göras, säger Johanna Freed, tillförordnad enhetschef på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.