Uber startade i San Fransisco 2009 och finns nu i nästan 70 länder. Foto: SVT

Billig och kritiserad – Uber har kommit till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På nyårsnatten brukar det vara svårt att få tag på en ledig taxi i Göteborg, men i år kanske det blir lättare. Det internationella företaget Uber erbjuder taxi via en app i mobilen, men kritiker menar att de är för billiga.

Uber startade i San Fransisco 2009 och finns nu i nästan 70 länder. Företaget har blivit känt för sin app till mobilen där kunden bokar en Ubertaxi. 2013 kom Uber till Stockholm och för drygt år ett år sedan finns de även i Göteborg.

– Det är en väldigt enkel affärsidé. Man tar upp telefonen, trycker på en knapp och så får man en bil som tar en dit man ska. Sen hoppar man ut ur bilen och sen så är man klar, säger Alok Alström, Sverigechef på Uber.

När taxin är framme dras kostnaden automatiskt från kundens förregistrerade kreditkort. Kunden får sedan ett mejl med kvitto på resan. Det går inte att betala föraren med kontanter.

”Magin med Uber”

Uber erbjuder bilar i olika storlekar och prisklasser. I december startade vad företaget kallar UberX i Göteborg. Den taxin ska enligt Uber vara upp till 40 procent billigare än motsvarande bilar hos de etablerade taxibolagen. Något som fått Svenska Taxiförbundet att bli misstänksamma. Enligt dem lider branschen redan av dålig lönsamhet och ett lägre pris borde innebära en ren förlustaffär.

– Det här är magin med Uber. Den tekniska plattformen som vi har ökar utnyttjandegraden i bilarna. Om du har en bil som kör fler resor per timme där föraren inte behöver sitta och vänta på att någon telefonväxel ska ringa och ge en resa, då kan man både ha ett lägre pris och man kan ha en högre intjäning, säger Alok Alström.

”En orimlig prisnivå”

Svenska Taxiförbundet säger att många taxibolag redan använder motsvarande tekniska lösningar för att öka effektiviteten. Claudio Skubla förbundsdirektör på Taxiförbundet menar att priset för att åka med en UberX är för lågt.

– Beräkningar som vi har gjort visar att det här är en orimlig prisnivå som skulle innebära att för att få det att gå runt måste man ha en beläggningsgrad på uppemot 100 procent. Det vill säga att bilen rullar ständigt med en kund i bilen, säger Claudio Skubla.

Är det inte möjligt?

– Nej, det är inte möjligt.

Hur blir det då under nyårsnatten, blir det lättare att hitta en taxi med Uber i Göteborg? När SVT Nyheter Väst under några vardagar tittade på tillgängligheten för Ubers bilar i Göteborg så kom ofta texten ”INGEN uberX TILLGÄNGLIG” upp på mobilen. Risken är nog stor att även detta nyår innebär brist på lediga taxibilar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.