17 blinda och gravt synskadade personer fick testa bilkörning i Göteborg. Henrik Leander har klivit ur bilen och Åsa Alverstedt ledsagas till en väntande bil. Foto: TT

Blinda tar plats bakom ratten

Uppdaterad
Publicerad

Gravt synskadade Henrik Leander kommer aldrig att kunna ta körkort. Men nu har han ändå fått prova på att köra bil.

– Det var jättekul. Men jag hade gärna kört en Ferrari, säger han efter några varv på trafikövningsplatsen Stora Holm i Göteborg.

Nu fick det bli ”vanliga” automatväxlade bilskolebilar i stället. En chans för de som har svårt att överhuvudtaget hitta tändningslåset, att sätta sig bakom ratten och uppleva känslan av att köra bil.

När helt blinde Henrik Leander, utbildad beteendevetare med IT-inriktning, smyger i gång sin svarta Citroen sker det utan ryck, stopp eller andra problem.

– Jag är otroligt imponerad. Han bara satte i nyckeln, startade och drog igång, säger Mikaela Wahlbäck, lärare vid Bruhns trafikskola som är en av de som kommit till övningsplatsen för att för första gången instruera gravt synskadade elever.

Hade ”tjuvkört”

– Men han berättade att han redan när han var liten satte sig i föräldrarnas bil och låtsades köra. Så han visste var nyckeln skulle vara...

Och egentligen var det inte första gången den nu 35-årige Henrik Leander testade att köra heller.

– Jag tjuvkörde tillsammans med en kusin på ett flygfält när jag var 14 år. Men det här var verkligen på riktigt.

Initiativet kommer från Synskadades Riksförbund i Göteborg som tog kontakt med ett antal trafikskolor och hörde sig för om möjligheten att låta blinda och gravt synskadade prova en ny upplevelse.

Flera har testat

– Det var önskemål från flera medlemmar. Nu har 17 fått testa och flera har hört av sig och vill vara med nästa gång, säger Helene Bergstrand, aktivitets- och studieorganisatör vid SRF.

Och Henrik Leander vill gärna köra igen. Nu när han fått bättre begrepp om svängradie, rattutslag, kurvkörning och hastighet.

– Jag körde visst lite för snabbt när vi var på väg in mot en kurva. Det gick i 45 då och min lärare sade att jag måste bromsa lite. Men det var en härlig känsla att få chansen att få köra på riktigt.

Fakta: Blindhet

Omkring 100.000 personer i Sverige har så dålig syn att de är inskrivna vid syncentralen. Orsaken till blindhet eller synskada är oftast mefödd eller sjukdomsrelaterad.

Några av de vanligaste sjukdomarna som kan orsaka blindhet är: Grå starr, grön starr, pigmentbortfall i näthinnan, åldersförändringar i ögat, komplikationer av diabetes. I fattiga länder är också brist på vitamin-A en vanlig anledning.

Gränsen mellan gravt och lindrigt synskadad är svår att dra. Många ligger i gränszonen. Vissa kan fortfarande se lite, även om de behöver hjälp med exempelvis punktskrift eller talband vid långa texter.

Källa: blind.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.