Boende protesterar mot höjda hyror

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge diskuterats mellan boende i Majorna och den privata hyresvärden Wallenstam. Många är rädda att behöva flytta.

Boende i området Vita Björn på Bangatan i Majorna riskerar att få flera tusen kronor i hyreshöjning efter att husen renoverats. På tisdagen var partiledaren Jonas Sjöstedt (V) på plats för att diskutera situationen. 

– Här i Vita Björn finns en blandning av både etnicitet, ekonomi och bakgrund. Höjer man hyrorna med 40 procent, vilka kan bo här då?

Det säger Fredrik Nord som är kontaktperson för Samrådsgruppen Vita Björn.

Vill stoppa höjningen

Området Vita Björn ägs av Wallenstam. Husen är byggda på 60-talet och ska genomgå stamrenoveringar. Men Wallenstam vill samtidigt göra en omfattande standardhöjning med bland annat byte av kök och renovering av badrum.

När Wallenstam för snart ett år sedan berättade att renoveringarna skulle innebära hyreshöjningar på mellan 11 och 38 procent reagerade de boende kraftigt. Nu har man organiserat sig med målet att stoppa hyreshöjningarna.

Möte om situationen

På tisdagen träffade Samrådsgruppen Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) för att diskutera frågan om kraftiga hyreshöjningar. Samtidigt fortsätter dialogen med Wallenstam.

– Vi har tagit fram en modell på tre olika nivåer som de boende kan välja mellan. Vi har jobbat mycket med att skapa valmöjligheter för hyresgästerna, säger Elisabeth Vansvik som är kommunikationsdirektör på Wallenstam till SVT Nyheter Väst.

Enligt Wallenstam vet man inget slutdatum för dialogen ännu men säger samtidig att ett beslut närmar sig.

– Jag förstår att hyresgästerna är oroliga och det skulle vara bra med ett besked nu, säger Elisabeth Vansvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.