Foto: Kustbevakningen

Böter för räkdumpning

Uppdaterad
Publicerad

Idag dömdes en räkfiskare i en unik dom till böter på 24300 kronor av Uddevalla Tingsrätt för att ha slängt räkor olagligt.

Det var under sommaren 2014 som kustbevakningen obeserverade när besättningen på en räkbåt slängde lådor vid tre tillfällen med den minsta räkan, lusen, överbord. Ett agerande som har varit förbjudet sedan 2009, men som aldrig tidigare har blivit föremål för någon rättslig prövning.

Kustbevakningens dokumentation har via Havs- och vattenmyndigheten, HaV, lämnades över till åklagare. 

Räkfiskaren själv säger att han kände till reglerna mot dumpning, men trodde att de började gälla först 2016. Han har även tidigare sagt att han inte har någon avsättning för småräkor, då det inte finns fiskmjölsfabriker i landet längre som kan ta emot den.

Debatten om utkast av räka och så kallad ”high grading” har varit stor inom räkfiskebranschen de senaste åren. Det handlar helt enkelt om att man dumpar den del av fångsten som ger sämst inkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.