Brist på bostäder drabbar våldsutsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem våldsutsatta kvinnor som i fjol sökte hjälp på ett skyddat boende i Västra Götaland avvisades.

Bostadsbristen slår hårt mot kvinnojourerna i Västra Götaland. 80 procent av kvinnorna nekades akut hjälp på ett skyddat boende på grund av att det varit fullbelagt. Enligt kvinnojourorganisationen ROKS, är den främsta anledningen platsbrist. Motsvarande siffror för landet var 67 procent. I Stockholms län var den något lägre och i Malmö var siffran nere på 40 procent.

På den ideella Kvinnojouren ADA i Göteborg tvingas personalen neka betydligt fler.

– Vi avvisar ungefär 90 procent av alla som vänder sig till oss, säger samordnaren Christin Weikel Lindberg.

En konsekvens av bostadsbristen är att de kvinnor som får plats på en jour tvingas bo kvar trots att deras behov av skydd avtar.

– Hos oss stannar kvinnorna mellan ett halvår och ett år. Det är svårt för dem att få en bostad och därför stannar de mycket längre än vad de egentligen skulle behöva. På så sätt är platserna fulla för de kvinnor som akut skulle behöva de, säger Christin Weikel Lindberg.

Bostadsbrist kan bli till livsfara

Karin Svensson, ordförande för ROKS är oroad över hur bostadsbristen direkt kan bli till livsfara.

– Det kan få väldigt allvarliga konsekvenser, det kan handla om liv och död för väldigt många kvinnor om de inte har möjlighet att lämna sitt hem akut när våldet eskalerar, säger hon.

Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) som har ansvar för bostadsförsörjningen i Göteborgs Stad, är medveten om problematiken.

– Det är självklart jätteallvarligt, tyvärr slår bostadsbristen ut de människor som har svagast ställning först. Allmännyttan måste sänka kraven på hyresgästerna, det ska räcka med en skälig levnadsstandard för att få en bostad, säger han.

SVT Nyheter Väst har sökt Marina Johansson (S), ordförande i sociala resursnämnden i Göteborg. Hon ville dock inte ge några kommentarer på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.