Brottsofferjouren vill se lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Det tar för lång tid och är för krångligt att få ut skadestånd, tycker Brottsofferjouren.

De vill nu se en lagändring så att staten betalar ut skadeståndet direkt. En som håller med och upplevt problemen är Ester Pavval från Vargön som för drygt två år sedan blev mycket svårt misshandlad om en okänd man,

– Först nu i sommar fick jag ut pengar via mina privata försäkringar. Men det känns kränkande att det ska vara jag själv som behövde ligga på och kräva in dem, säger Ester Pavval.

Omfattande skador

SVT Nyheter Väst har nyligen berättat om Ester Pavval från Vargön som vid en joggingtur på Halleberg för två år sedan blev överfallen och svårt misshandlad. Skadorna blev omfattande, bland annat förlorade hon vänster öga, smak- och luktsinne. En hel del försäkringspengar för överfallet, hennes invaliditet samt sveda och värk, har hon fått ut relativt snabbt. Men skadeståndet på 170 500 kronor som gärningsmannen dömdes att betala har hon inte fått.

– Det har varit jobbigt, särskilt i början eftersom det är så mycket administraion kring det här, säger Ester Pavval.

Fick pengar via försäkring

Först i sommar, två år efter överfallet, fick hon full ersättning för överfallet. Men då via sina privata försäkringar.

– Jag tycker det borde fungera som i Norge där staten betalar ut skadeståndet direkt.

Precis den åsikten delas av Brottofferjouren som länge propagerat för en lagändring.

– När det gäller de riktigt allvarliga våldsbrotten så ska inte brottsoffret själv behöva jaga pengar, de ska kunna överlåta åt staten att både förskottera skadeståndet och att vara den som driver frågan mot gärningspersonen. De ska ta det fulla ansvaret. Så fungerar det i Norge och det borde det även göra i Sverige, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren.

”Krånglig process”

I dag får brottsoffer, om man önskar, viss hjälp av Kronofogdemyndigheten med att försöka få ut skadestånd från gärningspersonen. Går inte det är nästa steg att vända sig till sitt försäkringsbolag och undersöka om ersättningen kan täckas via försäkringar. Är inte det heller möjligt får man i sista hand vända sig till statliga Brottsoffermydigheten. En långsam process som är alldeles för krånglig menar Sven-Erik Alhem.

– De flesta brottsoffer vill inte befatta sig med händelsen som orsakat så otroligt mycket lidande. En så drabbad människa ska inte behöva tänka på pengar, säger Sven-Erik Alhem.

Ingen ändring på gång

Men trots påtryckningar från Brottsofferjouren under flera år för ett nytt förslag har inget ännu ändrats. Justitieminister Morgan Johansson vill inte ställa upp på en intevju för SVT Nyheter Väst men säger i en skriftlig kommentar att det i nuläget inte finns skäl att se över skadeståndssystemet.

Motiveringen är bland annat att det förra året infördes en ny brottskadeslag och det i samband med den konstaterades att handläggningen hos både Kronofogdemyndigheten och Brottsoffermyndigheten är tillräckligt enkel och snabb. Dessutom menar han att det inte vore ekonomiskt försvarbart för staten att betala ut ersättning om den istället kan utgå från försäkringsbolag via brottsoffret hemförsäkring.

Driva opinion

Sven-Erik Alhem vid Brottsofferjouren säger att de kommer fortsätta driva opinionsarbetet. Och samtidigt som Ester Pavval nu gläds över att ha blivit kompenserad för sin invaliditet tänker hon mycket på andra som är i hennes situation.

– Jag är glad att jag hade privata försäkringar, för från brottsoffermyndigheten tror jag aldrig jag hade fått ut så mycket pengar, säger Ester Pavval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.