Foto: SVT

Centern vill rädda naturbruksgymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Sex naturbruksgymnasier ska bli två. Men centerpartiet vill att ytterligare en skola blir kvar.

Sex naturbruksgymnasier ska bli två, det förslaget har lämnats till regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland. Men centerpartiet är kritiska mot det och tar strid för ytterligare en skola.

Enligt det förslag till beslut som tidigare i augusti lämnades till regionutvecklingsnämnden ska undervisningen centreras till Svenljunga och Sötåsens naturbruksgymnasium bli medan Dingles, Nuntorps, Strömmas och Uddetorps gymnasieverksamhet ska läggas ner.

Vill rädda en skola

Det har nu fått Centerpartiet i regionen att reagera och tills att det är dags för regionutvecklingsnämnden att ta ställning till förslaget den 17 september kommer man att ha fört fram ett eget alternativ.

– Det är ett för drastiskt förslag att ta bort så många gymnasieskolor på en gång, säger Ulf Eriksson (C) vice ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Partiet vill istället att ytterligare en skola blir kvar, antingen bohuslänska Dingle eller dalsländska Nuntorp. Dels för en geografisk spridning men främst för att man vill få fler att vilja läsa naturbruksgymnasium och då blir utbildningskapaciteten för liten med två skolor.

Lågt intresse i Västra Götaland

– I många andre län ser vi att dubbelt så många elever väljer att läsa naturbruksgymnasium som i Västra Götalandsregionen. Vi ser ingen rimlig anledning till varför vi inte skulle kunna ha en nivå som motsvarar landet i sin helhet, säger Ulf Eriksson.

I dag väljer ungefär 1,5 procent av regionens 16-åringar att läsa naturbruk. Skulle man kunna höja intresset och få upp den procentsatsen till samma nivå som i många andra län skulle det enligt Ulf Eriksson innebära runt 450 elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.